Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σε τροχιά ανάκαμψης το κεφάλαιο, αυξάνεται η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το εύρος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας διευρύνεται κατά την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - ΟΟΣΑ που προειδοποιεί ωστόσο τα αναπτυγμένα κράτη να μην αναμένουν μία ομαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Η ανάκαμψη εντούτοις αφορά το κεφάλαιο και τους δείκτες και όχι φυσικά τους εργαζόμενους που θα εξακολουθήσουν να στενάζουν εξαιτίας της επίθεσης που θα συνεχιστεί στο όνομα αυτή τη φορά της «ανάκαμψης».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι συνολικά η οικονομία των 30 χωρών-μελών του Οργανισμού θα έχει θετική ανάπτυξη 1,9% την επόμενη χρονιά, (από 0,7% που προέβλεπε τον Ιούνη), ενώ το 2011 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,5%. Φέτος, όμως, το συνολικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%. Για τις ΗΠΑ και τις χώρες της ζώνης του Ευρώ, οι εκτιμήσεις του αναφέρουν ότι θα επιστρέψουν μεν σε περιβάλλον ανάπτυξης την επόμενη χρονιά αλλά με αυξημένη ανεργία και δανειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Οργανισμού, το 2010 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ανέλθει στο 2,5% (αντί για 0,9%), στις 16 χώρες της Ευρωζώνης στο 0,9% (αντί 0%) και στην Ιαπωνία στο 1,8% (αντί για 0,7%).

Εντελώς διαφορετικό είναι το σενάριο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Κίνα προβλέπεται ανάπτυξη κατά 10,2% και στην Ινδία 7,3%. Βραζιλία και Ρωσία εξάλλου αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη μέσα στο 2010 και να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 4% και 5%. Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης σταδιακή εξάλειψη των κρατικών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες.

Οσο για την ανεργία προβλέπεται για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η ανεργία θα εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο «κίνδυνο» για την ανάπτυξη ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ προβλέπεται ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των απολύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το μήνα Οκτώβρη ο αριθμός των πρόσφατα απολυμένων ανήλθε στις 505.000. Μικρή άνοδο ή ποσοστό 0,2%, παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η ανεργία στη Γερμανία, σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ