Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό

Τα «βάρη» των ασφαλιστικών ταμείων επικαλέστηκε η υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, κατά τη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Χωρίς Ενιαίο Κρατικό Φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιηθούν

Eurokinissi

Χωρίς Ενιαίο Κρατικό Φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιηθούν
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται δωρεάν στους ασφαλισμένους, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών. Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «η φαρμακευτική δαπάνη από το 2005 που αναλογούσε στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η άμεση επίπτωση της κατάργησης της λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό «καθιερώνουμε ξανά τη λίστα φαρμάκων με ευρωπαϊκά κριτήρια».

«Το κρίσιμο ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι στο αν προσεγγίζεται το φάρμακο σαν κοινωνικό αγαθό, προϊόν της ανθρώπινης γνώσης ή σαν βιομηχανικό εμπόρευμα», τόνισε ανταπαντώντας ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το φάρμακο και η διανομή του και η παραγωγή του και η έρευνά του και οι εισαγωγές του αλλά και η κατανομή του με το κριτήριο του ποσοστού κέρδους». Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ανέφερε: «Εχουμε φαινόμενα πλήρους οργανικής δικτύωσης των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία (...). Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής μεθοδικής δραστηριότητας ισχυρότατων κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων που είναι οι μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τις πολιτικές για το φάρμακο που ασκούνται διαχρονικά τονίζοντας: «Από όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παρέμενε το γεγονός ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο του κόστους και της δαπάνης του φαρμάκου θα μετακυλίεται στον άρρωστο και στον ασφαλισμένο. Με ή χωρίς λίστα φαρμάκων τα κριτήρια και της διαμόρφωσης της λίστας θα είναι η φαρμακοοικονομική αποτελεσματικότητα, η μείωση των δαπανών του κράτους». Για το θέμα της διαφθοράς είπε: «Τα όποια φαινόμενα διαφθοράς σχετίζονται με την προσπάθεια που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες να έχουν συνάφεια με τους ανθρώπους που κάνουν τις παραγγελίες». Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κινείται στην κατεύθυνση του «να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και των αρρώστων στα φάρμακα. Δεν υποστηρίζετε την πλήρη και ολοκληρωμένη δωρεάν παροχή τους».

Αποκάλυψη της δικομματικής υποκρισίας

Η υποκρισία που κρύβεται πίσω από το κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες επιβάλλουν «μείωση της ανεξέλεγκτης δαπάνης στις υπηρεσίες Υγείας» αποκαλύφτηκε και με την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους σε άλλη συζήτηση. «Και τα δύο κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες για το πού οδηγήθηκε ο δημόσιος τομέας Υγείας. Μέσα από την υποχρηματοδότηση οδήγησαν τα νοσοκομεία στα τεράστια χρέη. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είδαμε εκείνες τις αλήστου μνήμης σκηνές, οι προμηθευτές να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να παίρνουν πίσω τα υλικά, για τα οποία δεν πληρώθηκαν. Τώρα, επί ΠΑΣΟΚ, ένα βήμα μπροστά, βλέπουμε να δεσμεύουν και στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς τις μισθοδοσίες των νοσοκομείων. Βεβαίως, μας λέτε - και μπορεί να είναι ένα επιχείρημα - ότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν γιατί τα χρωστάνε τα Ταμεία. Είναι, όμως, ένα αστήρικτο επιχείρημα, είναι η μία όψη του νομίσματος, αν δε μας πείτε ποιος είναι εκείνος που δημιούργησε την κατάσταση αυτή στα Ταμεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ασφαλισμένος φταίει γι' αυτό ή οι κυβερνήσεις; Από το 1950 και με κάθε τρόπο, είτε με τον αναγκαστικό νόμο του 1951, που ανάγκαζε τα Ταμεία να καταθέτουν στις τράπεζες και μάλιστα πολλές φορές με αρνητικό επιτόκιο για να τα παίρνει ο κάθε αετονύχης, για να αναπτύξει δήθεν την Ελλάδα, είτε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέβαλε όσο δεν πήγαινε άλλο, είτε, τελευταία, με τα τοξικά ομόλογα, οδήγησαν στη χρεοκοπία τα Ταμεία... Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, εξαναγκάζεται ο ελληνικός λαός - και όχι γιατί θέλει - να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση για φάρμακα στους ανασφάλιστους (2014-07-01 00:00:00.0)
Καμαρώνουν για το «σφαγείο» σε Υγεία και Φάρμακα (2012-02-25 00:00:00.0)
Καμαρώνουν για το «σφαγείο» σε Υγεία και Φάρμακα (2012-02-25 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα (2005-09-11 00:00:00.0)
Μέτρα κοροϊδίας για τους ασφαλισμένους! (1997-10-12 00:00:00.0)
Προθάλαμος απελευθέρωσης των φαρμάκων (1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ