Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΝΟΜΠΕΛ»
Ο «ειρηνιστής» Ομπάμα επικροτεί τον πόλεμο

ΟΣΛΟ.--

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αποδέχθηκε και παρέλαβε χτες στην ειδική τελετή στο δημαρχείου του Οσλο το βραβείο «Νομπέλ» για την Ειρήνη, το χρυσό μετάλλιο και τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που θα «δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς» τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή την κλιμάκωση του πολέμου στο Αφγανιστάν, «η χρήση βίας ήταν απολύτως αναγκαία» και ότι «πόλεμος είναι δικαιολογημένος». Απολύτως δικαιολογημένος καθώς διεξάγεται και κλιμακώνεται διευρυνόμενος προς το Πακιστάν προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα πρωτίστως των ΗΠΑ αλλά και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η Επιτροπή επέλεξε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών»... διπλωματία των βομβών και συνεργασία υπό την απειλή των όπλων και εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ακόμη όμως και ο Πρόεδρος Ομπάμα κατανόησε το προφανές και τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο» και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τη «θεμελίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο», «τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν», «την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και τη «δραστηριοποίηση για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα». Εννοείται, όπως τόνισε και ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, «ο Ππρόεδρος των ΗΠΑ δε λέει κουβέντα για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά και αθώους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», προσθέτοντας πως η πολιτική που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον είναι «η ίδια με εκείνη του Μπους».

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών Αγωνιστών, έφτασαν έξω από το χώρο της βράβευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ