Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταστολή του λαού

Υπό ομηρία ο πρόεδρος Σελάγια

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δείγματα γραφής εξακολουθεί να δίνει το πραξικοπηματικό καθεστώς, καθώς το βράδυ της Τετάρτης - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος από τις 21 Σεπτέμβρη, ημέρα που επέστρεψε στη χώρα και βρίσκεται αποκλεισμένος στην πρεσβεία της Βραζιλίας, αναμενόταν να αναχωρήσει από την πρεσβεία προκειμένου να μεταβεί στο Μεξικό. Το αεροσκάφος της προεδρίας του Μεξικού είχε αναχωρήσει για τον παραλάβει αλλά διατάχθηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, επιδίωξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ήταν ο Σελάγια «να υπογράψει έγγραφα που διατυπώνουν ότι δεν είναι πρόεδρος» και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Μανουέλ Σελάγια σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο «Τελεσούρ» απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ενώ ο Ενρίκε Φλόρες Λάνσα, υπουργός της κυβέρνησής του, τόνισε ότι ο Σελάγια επρόκειτο να μεταβεί στο Μεξικό και κατόπιν στην Αβάνα για τη Σύνοδο των ηγετών της ALBA, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Εκτός όμως του «κινηματογραφικού μέρους» της υπόθεσης αναχώρησης ή μη του προέδρου Σελάγια, οι δυνάμεις καταστολής συνέχισαν τη δράση τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του COFADEH, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, νέοι από 20 έως 39 ετών, έχουν δολοφονηθεί από το Σαββατοκύριακο, σε γειτονιές της πρωτεύουσας, από «ένοπλους που ήταν ντυμένοι αστυνομικοί». Παράλληλα, όταν η είδηση για την αναχώρηση του Μανουέλ Σελάγια έγινε γνωστή, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία της Βραζιλίας προκειμένου να σχηματίσουν κλοιό ασφαλείας καθώς οι δυνάμεις καταστολής ήταν έτοιμες να εισβάλλουν ώστε να συλλάβουν τον Μανουέλ Σελάγια. Οταν πλέον το σχέδιο αναχώρησης αναβλήθηκε, οι δυνάμεις καταστολής στράφηκαν εναντίον των διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ