Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΓΑΖΑ
Τείχος και από την Αίγυπτο;

Στη φυλακή της Γάζας

Associated Press

Στη φυλακή της Γάζας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ --

Ενα μεταλλικό τείχος, που δε διαπερνάται ούτε από ισχυρότατες βόμβες, και θα εκτείνεται τόσο υπογείως όσο και υπεργείως κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο φέρονται να κατασκευάζουν οι αιγυπτιακές αρχές. Το Κάιρο διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες των μεγάλων διεθνών πρακτορείων, υποστηρίζοντας ότι στη μεθόριο γίνονται εργασίες για την τοποθέτηση μεγάλων σωλήνων υδροδότησης και αποχέτευσης.

Εντούτοις, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τείχος που σχεδιάστηκε από Αμερικανούς μηχανικούς και, ουσιαστικά, θα «καλύπτει» όλη εκείνη την περιοχή που είναι διάτρητη από τα υπόγεια τούνελ που είναι η μοναδική διέξοδος να εισαχθούν στη Γάζα είδη πρώτης ανάγκης. Το τείχος θα έρθει να ολοκληρώσει το ανθρωποκτόνο έργο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, θα έχει συνολικό μήκος μέχρι 11 χιλιόμετρα και θα υψώνεται τουλάχιστον 18 μέτρα από το έδαφος.

Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες ανθρωπιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γάζα, ότι το υπουργείο Εσωτερικών της «Χαμάς» δε δίνει άδειες εξόδου από τη Λωρίδα σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα, είτε στην Αίγυπτο είτε στο Ισραήλ. Το Κέντρο αφήνει να εννοηθεί ότι η απαγόρευση μπορεί να οφείλεται στα αυξημένα περιστατικά Παλαιστινίων που δε γυρνούν πίσω στην κόλαση της μεγάλης φυλακής της Γάζας.

Απειλές Ισραήλ περί ψύχρανσης σχέσεων με ΕΕ

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε επισταμένα να διχάσει και να επηρεάσει το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσον αφορά στο ανακοινωθέν του για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό κατήγγειλε, χθες, ανοιχτά ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί των 27 χωρών - μελών δέχτηκαν απροκάλυπτες και έντονες πιέσεις από Ισραηλινούς διπλωμάτες, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέσα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τα τελευταία 24ωρα, κατά τα οποία διατυπώθηκαν και «απειλές περί ψύχρανσης των διπλωματικών σχέσεων, των οικονομικών επενδύσεων» κλπ. Οι πιέσεις αυτές τελικά απέδωσαν και έτσι δεν υιοθετήθηκε η διατύπωση για την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», αλλά ως «πρωτεύουσας δύο κρατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εφιαλτική πραγματικότητα σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας(2021-05-22 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων(2016-02-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η φύλαξη των συνόρων...(2008-01-30 00:00:00.0)
«Απόδραση» προς την Αίγυπτο(2008-01-24 00:00:00.0)
Τελετές στη Ράφα, «σύννεφα» από Βρυξέλλες(2005-11-26 00:00:00.0)
Περαιτέρω υποχωρήσεις ζητά το Ισραήλ(2004-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ