Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Χοντραίνει το παζάρι με το κρατικό χρέος

Σε «στάση αναμονής» για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαβουλεύσεις τραπεζιτών με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας

Τρόπους στήριξης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιταχύνει βηματισμό στην κατεύθυνση εφαρμογής άμεσων αντιλαϊκών μέτρων αναζητούν η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας και οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλου με τις διοικήσεις των τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ και Πειραιώς) και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σε αυτή τη φάση και για το συγκεκριμένο θέμα οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου πηγαίνουν συντεταγμένα και με κοινό μέτωπο προκειμένου να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα στις «αγορές», να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους με φτηνή χρηματοδότηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τη χρηματαγορά. Να σημειωθεί πως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης στην οποία ήδη έχουν προχωρήσει οι διάφοροι «αξιολογητές» - τα τρωκτικά που μαζί με τους τραπεζίτες ξεκοκαλίζουν το κρατικό χρέος και ολόκληρους προϋπολογισμούς, σημαίνει αντίστοιχα μέτρα υποβάθμισης και για τις ντόπιες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε τους τραπεζίτες για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην ατζέντα της οποίας έχει μπει η «ελληνική οικονομία», δηλαδή η εφαρμογή των πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα διοχετεύονται από τραπεζίτες, κρατάει «στάση αναμονής» ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων και τελικών αποφάσεων. Είναι φανερό ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κλιμακωθεί και νέος γύρος πιέσεων, αξιώσεων, ακόμη και κινδυνολογίας για το κόστος του χρήματος όχι μόνον για το κρατικό χρέος, αλλά και γενικότερα στην καπιταλιστική οικονομία. Το χοντρό παιχνίδι παίζεται γύρω από την «αξιολόγηση» των κρατικών ομολόγων, τα οποία αγοράζουν οι τραπεζίτες (δανείζοντας το κράτος) και στη συνέχεια βάζουν για ενέχυρο στην ΕΚΤ προκειμένου να αντλήσουν τζάμπα χρήμα, το οποίο στη συνέχεια μοσχοπουλάνε στην πελατεία τους. Ξεκάθαρη θέση και μηνύματα στάλθηκαν από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο που ως εκπρόσωπος των τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων δήλωσε ότι «εφόσον και η Moodys υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο μέχρι τα τέλη του επομένου έτους οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν ελληνικά ομόλογα με ρευστό». Είναι φανερό πως και ξένες τράπεζες που έχουν δανείσει τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε λόγο να αξιώνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα»...

Τα ποσά με το τζάμπα χρήμα που έχουν αντλήσει οι ντόπιες τράπεζες και οι θέσεις που κρατάει η καθεμιά είναι επτασφράγιστο μυστικό που συζητιέται μόνον πίσω από κλειστές συναντήσεις, όπως η χτεσινή. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), προκειμένου να αποκαταστήσει την «αξιοπιστία» της, δήλωσε ότι έχει γυρίσει πίσω τα 6 από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ τζάμπα χρήμα, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας! Αυτά τα αρπακτικά είναι που κινδυνολογούν και αξιώνουν την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη συνάντηση των τραπεζιτών συζητήθηκε και το νομοσχέδιο δήθεν προστασίας των δανειοληπτών με τις διατάξεις και το «πνεύμα» του οποίου δηλώνει σύμφωνη και η Τράπεζα της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες» (2012-12-29 00:00:00.0)
Στηρίζουν τη «νέα» τους κυβέρνηση (2011-11-10 00:00:00.0)
Πριμοδοτεί το κεφάλαιο στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων (2010-08-20 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές αξιώσεις (2009-02-11 00:00:00.0)
Αξιώσεις επέκτασης των κρατικών ενισχύσεων (2009-01-29 00:00:00.0)
Χρυσωρυχείο η λιτότητα για τους τραπεζίτες (2008-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ