Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Το 2010 μια νέα συνθήκη START;

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

«Αρκετά κοντά» σε μια συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων υποστήριξε πως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Από τη μεριά του ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως «οι θέσεις μας συμπίπτουν αρκετά», ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες «εμπόδιο» στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας είναι το ζήτημα των επιθεωρητών των εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων.

Παλαιότερα, το «Ιτάρ Τας», επικαλούμενο πηγή, είχε υποστηρίξει πως ενώ Αμερικανοί επιθεωρητές έλεγχαν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη - που έληξε η ισχύς της προηγούμενης συνθήκης - τις εγκαταστάσεις στο Βότκινσκ, Ρώσοι επιθεωρητές έχουν ήδη σταματήσει να πράττουν το ίδιο σε αμερικανικές εγκαταστάσεις από το 2001. Πάντως, τρία ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν δηλώσεις του συμβούλου του Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πριχόντκο, όπου υποστήριζε πως η υπογραφή μιας συμφωνίας δε θα γίνει μέσα στο 2009, τονίζοντας πως απομένει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε «ορισμένα τεχνικά ζητήματα» σε επίπεδο ειδικών.

Πάντως, οι Ρώσοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές που συνεδριάζουν στη Γενεύη αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια να διακόψουν για τις γιορτές και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το νέο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ