Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΙ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «"Πρωτοφανή κρίση ασφάλειας που δυναμιτίζει τα θεμέλια οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους" χαρακτήρισε χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης την αύξηση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Και για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα συνδέονται άμεσα και ότι υπάρχει "επαναστατικό ταμείο" που χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες. Δύσκολη η υλοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή τη φορά» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: «Ως σχεδιασμός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Και είναι αναπόφευκτο μια και στοχεύει στη δημιουργία μηχανισμών, οι οποίοι θα θέτουν την προστασία του πολίτη και τη δίωξη της οργανωμένης εγκληματικότητας σε σύγχρονες βάσεις, ανάλογες εκείνων των χωρών της δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, στα πρότυπα του FBI και της Σκότλαντ Γιαρντ (...) Οτι υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκτήσουμε επιτέλους αστυνομία είναι βέβαιο. Ας ελπίσουμε το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο των φιλοδοξιών» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ: «Με μια κάμερα στο κεφάλι η οποία θα καταγράφει κάθε τους επαφή με τους πολίτες θα κυκλοφορούν οι αστυνομικοί της Καλιφόρνιας (...) Οι αρχές ευελπιστούν να αντιμετωπίσουν τα συχνά παράπονα των πολιτών για βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αύξηση της εγκληματικότητας και την προβοκατόρικη "τρομοκρατική" δράση για να αναδιοργανώσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, υλοποιώντας τους "ευρωτρομονόμους" και τη στρατηγική αντιμετώπισης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και πάλης. Τα κυβερνητικά μέτρα μόνο το κοινό ποινικό έγκλημα δε θα αντιμετωπίσουν. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, χωρίς να φέρουν καμία μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφάλειας, θα διευρυνθεί η καταστολή, οι παρακολουθήσεις κατά του λαϊκού κινήματος και οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Η εγκληματικότητα έχει κοινωνικές αιτίες που συνδέονται με το απάνθρωπο και ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί για το κέρδος. Ο υπουργός απέκρυψε ότι το οργανωμένο έγκλημα δε διασυνδέεται μόνο με τη λεγόμενη τρομοκρατική δράση, αλλά και με επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και με μηχανισμούς του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι απαράδεκτη η ονομασία ως "επαναστατικού ταμείου" των ληστειών και των χρηματοδοτήσεων των ύποπτων δράσεων που αποδεικνύονται χρήσιμες σε όσους επεξεργάζονται κατασταλτικά σχέδια και αντιλαϊκά μέτρα» (η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα νέα αστυνομικά μέτρα / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ