Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Βρετανία στηρίζει Αγκυρα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Τουρκίας κατέθεσε χτες στην ΕΕ η Βρετανία, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη συνέχεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, με βάση τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης, ακόμα και σε βάρος ενός κράτους - μέλους, χαρακτηρίζοντας την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα ως διμερές ζήτημα «που δε θα πρέπει να καθυστερεί τη διαδικασία ένταξης». Σύμφωνα με τη δήλωση της Βρετανίας, που επιχειρεί να ακυρώσει προηγούμενη δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με την οποία η Λευκωσία διατηρούσε το δικαίωμα παγώματος έξι ακόμα κεφαλαίων του διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας με την ΕΕ, το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι «οι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν την ευθύνη να βρουν λύσεις σε ένα πνεύμα καλής γειτονίας λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ».

Η Βρετανία υπερθεματίζει στο άνοιγμα του κεφαλαίου «περιβάλλον» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λίγο πριν την εκπνοή της σουηδικής προεδρίας, που πραγματοποιήθηκε με διθυραμβικές δηλώσεις, τόσο από τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, όσο και από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν. Απαντώντας στην όποια πρόθεση της Λευκωσίας για πάγωμα περισσότερων κεφαλαίων, σημειώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει το άνοιγμα και κλείσιμο περαιτέρω κεφαλαίων του κεκτημένου στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Ενταξιακές Διασκέψεις με την Τουρκία και την Κροατία που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Η ενταξιακή διαδικασία παρέχει μια ισχυρή ενθάρρυνση για πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση και είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διατηρήσει το μομέντουμ αυτής της διαδικασίας στη βάση των συμφωνημένων αρχών και προϋποθέσεων. Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στη διατήρηση αυτού του μομέντουμ κατά το 2010 και πέραν αυτού».

Μία δήλωση που διαφοροποιείται από τη συνολική γραμμή της ΕΕ, όπως εκφράστηκε και στην αξιολόγηση της Τουρκίας, που προτίμησε την πολιτική της ήπιας επίπληξης σχετικά με το Κυπριακό, αποφεύγοντας τις κυρώσεις, αλλά και τη σκληρή γλώσσα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, τόσο σε ζητήματα Ενέργειας, όσο και προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, όπου η Αγκυρα αναδεικνύεται σε «ισχυρό παίκτη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ