Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
Δικομματικές διαβουλεύσεις στο φόντο της συναίνεσης

Καμιά ουσιαστική διαφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για το στρατηγικό χαρακτήρα και τις στοχεύσεις των μεταρρυθμίσεων

Ο νέος εκλογικός νόμος στόχο έχει να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα και τη δικομματική εναλλαγή, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την παρέμβαση του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων

Eurokinissi

Ο νέος εκλογικός νόμος στόχο έχει να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα και τη δικομματική εναλλαγή, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την παρέμβαση του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων
Σε διαδικασία «διαλόγου» και «διαβουλεύσεων», με στόχο να επιτευχθεί η δικομματική συναίνεση στα θέματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, του «Καποδίστρια 2» και των οικονομικών των κομμάτων, εμπλέκονται κυβέρνηση και ΝΔ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συναίνεση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει όποια πρόταση καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και χαρακτηρίζει ακατανόητη τη θέση του για διακομματική διαβούλευση «από μηδενική βάση».

Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα στις παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, το δυνάμωμα της δικομματικής εναλλαγής και την επέμβαση του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.

Αυτές οι στρατηγικές στοχεύσεις κρύβονται πίσω από το δημαγωγικό ενδιαφέρον και των δυο για νομοθετικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν δήθεν την «εξυγίανση» του πολιτικού συστήματος και την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Αναζητούν τη «χρυσή τομή»

Τα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν χτες ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο και στο πλαίσιο αυτό θα κινείται το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.

«Εμείς, έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα φέρουμε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα είναι δίκαιος, θα είναι πιο αντιπροσωπευτικός, θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής», επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τα άλλα κόμματα «έτσι ώστε σε αυτό το πλαίσιο να υπάρχουν ρυθμίσεις, τροποποιήσεις, προτάσεις, βελτιώσεις, για να έχουμε ένα καλύτερο εκλογικό σύστημα».

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο, αλλά αυτό, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΝΔ καθώς απαιτείται ειδική πλειοψηφία 200 ψήφων για να ισχύσει ο νέος νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Την απορία του για την πρόταση του Α. Σαμαρά για διαβούλευση από μηδενική βάση εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μ. Παπαϊωάννου, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει μια άλλη πρόταση. «Υπάρχει μια κοινή εκτίμηση ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και υπάρχει μια πρόταση της κυβέρνησης, ας κατατεθούν και οι άλλες προτάσεις να δούμε τι είναι το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά (στο «Θέμα Εφ-Εμ»).

Δρομολογείται και ο «Καποδίστριας»

Παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προωθείται και ψήφιση του «Καποδίστρια 2», με στόχο τη δρομολόγηση αντιδραστικών αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό, που θα ανοίξει το δρόμο για επιβολή νέων φόρων, αλλά και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας.

Προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως για τη μοιρασιά της πίτας, συνεδριάζει το απόγευμα ο διευρυμένος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

Κατ' αρχήν θετική στον «Καποδίστρια 2» εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, ενώ περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκλογικό νόμο. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη για την οικονομία Χρ. Σταικούρα: «Είμαι θετικός στη σκέψη να υπάρξει ένας Καποδίστριας 2, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε να υπάρξει το βέλτιστο σχέδιο για αυτό που λέμε Καποδίστριας 2», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, ενώ την ίδια συναινετική στάση τήρησε και για τον εκλογικό νόμο.

«Είμαστε θετικοί σε αλλαγές (σ.σ. στον εκλογικό νόμο), αρκεί να γίνονται μετά από δημόσιο διάλογο», είπε, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης δεν έχουμε. Αυτή τη στιγμή συνεπώς έχω δει δημοσιευμένα τουλάχιστον τρία διαφορετικά σχέδια για τον εκλογικό νόμο».

Την εκτίμηση ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκλίνουν με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», διατυπώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε απαντητική επιστολή που έστειλε χτες στον πρόεδρο της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ