Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερός πυλώνας της αντιλαϊκής επίθεσης

Στην πρώτη γραμμή του μαύρου μετώπου που έχει συγκροτηθεί για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας καθημερινά στην πράξη ότι πάνω απ' όλα υπηρετεί το συμφέρον της αστικής τάξης, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε στην «αντιπολίτευση», είτε αλλάζει αρχηγό είτε όχι.

Με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Αντ. Σαμαράς έχει διακηρύξει από το βήμα της Βουλής ότι «θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα». Αυτή ακριβώς τη δέσμευσή του υλοποιεί καθημερινά προσφέροντας απλόχερη στήριξη στην κυρίαρχη πολιτική.

Προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση για επιτάχυνση και συγκεκριμενοποίηση του αντιλαϊκού «εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση», η ηγεσία της ΝΔ έχει ενσωματώσει στον πολιτικό της λόγο την κριτική, τις προτάσεις της ΕΕ, καθώς και τις αξιώσεις των διεθνών καπιταλιστικών αγορών και της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά συχνά εξ ονόματος της αγοράς, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως εκφραστής της, ενώ προβάλλει επίμονα την (αντιλαϊκή) στρατηγική της ΝΔ ως τη μόνη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση. Από τη σκοπιά αυτή κρίνει κάθε συγκεκριμένο μέτρο που συζητείται, αναγορεύοντας σε κυρίαρχο κριτήριο για την αποδοχή του το αν θίγει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Αναπαράγοντας το αγοραίο επιχείρημα των εμπόρων ότι «η οικονομία είναι πρωτίστως θέμα ψυχολογίας», προειδοποιεί διαρκώς ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο που θα μπορούσε να «τραυματίσει την ψυχολογία της αγοράς».

Η μοναδική του έγνοια, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στο ΕΒΕΑ αλλά και ανήμερα των Θεοφανίων, είναι, μαζί με το «δημοσιονομικό πακέτο» για τη μείωση του ελλείμματος, να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας, ρίχνοντας το βάρος του υπέρ των διαρθρωτικών τομών και μεταρρυθμίσεων που μειώνουν την τιμή στην οποία η μεγαλοεργοδοσία αγοράζει την εργατική δύναμη.

«Σπρώχνει» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

«Η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μια πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η αγορά», είναι η σύνοψη της παρέμβασής του ενόψει της κατάρτισης του νέου Προγράμματος Σταθερότητας.

Μάλιστα, δε δίστασε να επικροτήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη για «τριετή δημοσιονομική προσαρμογή», χαιρετίζοντας με κάποια δόση ειρωνείας την «προσγείωσή της στη σκληρή πραγματικότητα των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης».

Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζει μετά πάθους το συνολικό πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων δίνοντας καθημερινό αγώνα για να πείσει ότι είναι αναπόφευκτα, δικαιώνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική που εφάρμοσε η «γαλάζια» διακυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στις Βρυξέλλες και να δείξουμε ότι παίρνουμε μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος», είχε διαμηνύσει έγκαιρα ο Αντ. Σαμαράς, πρωτοστατώντας στην υλοποίηση της πολιτικής του ευρωμονόδρομου.

Με καθημερινές δηλώσεις τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές και πρώην υπουργοί υποστηρίζουν την ανάγκη μείωσης των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και Υγείας, τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κ.ο.κ.

Παράλληλα, ζητούν νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές ή απαλλάσσοντάς τες από τις εργοδοτικές εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιέζουν επίσης να διοχετευτεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους το αδιάθετο μέρος του πακέτου των 28 δισ. προς τις τράπεζες, που ανέρχεται περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

Εγνοια για το αστικό πολιτικό σύστημα

Η νέα ηγεσία της ΝΔ δείχνει να έχει αντιληφθεί πλήρως ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και με μπροστάρη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιηθεί η κρίση για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που δεν κατάφεραν να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια.

Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται, βέβαια, και αυτές που αποσκοπούν στη θωράκιση του δικομματισμού και στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η συναινετική διάθεση διαπερνά τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ τόσο στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση όσο και σ' αυτό του «Καποδίστρια 2», αλλά και των οικονομικών των κομμάτων.

Αυτό είναι και το νόημα της τελευταίας πρωτοβουλίας του Αντ. Σαμαρά να προτείνει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το δρόμο της διακομματικής διαβούλευσης στο ζήτημα του εκλογικού νόμου με στόχο «να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Σταθερά απέναντι βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ και στους λαϊκούς - ταξικούς αγώνες, πλειοδοτώντας υπέρ της λήψης μέτρων για την καταστολή τους. Μονότονα ο Αντ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορούν μικρές ομάδες να παραλύουν καθημερινά τα εμπορικά κέντρα των πόλεων», ασκώντας πίεση στην κατεύθυνση της απαγόρευσης ουσιαστικά των διαδηλώσεων.

Είναι ολοφάνερο ότι η «αντιπολίτευση» της ΝΔ στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων και γι' αυτό η αποδυνάμωσή της, όπως και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ