Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με όπλο την τρομοϋστερία

Οι «Ράμπο» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχουν νέα προσχήματα να συνεχίζουν το «απελευθερωτικό έργο τους»
Οι «Ράμπο» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχουν νέα προσχήματα να συνεχίζουν το «απελευθερωτικό έργο τους»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οκτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη σύσταση του κολαστήριου του Γκουαντάναμο και παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι το σύγχρονο αυτό κολαστήριο θα κλείσει, εντούτοις τόσο η ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευτεί πλησιάζει όσο και οι φωνές νομοθετών και αξιωματούχων δυναμώνουν να μην κλείσει, καθώς «πολλοί από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν έχουν επιστρέψει στα πεδία των μαχών». Αφορμή η αποτυχημένη απόπειρα του Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ να ανατινάξει υποτίθεται το αεροσκάφος της Delta Airlines πάνω από το Ντιτρόιτ.

Η αποτυχημένη απόπειρα έχει γίνει εφαλτήριο για νέες ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενέργειες. Ηδη η Υεμένη και η Σομαλία είναι στο στόχαστρο παρότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε μέσω συνέντευξή του στο περιοδικό People ότι «δεν έχω πρόθεση να στείλω αμερικανικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές. Εχω πρόθεση να εργαστώ με τους διεθνείς συμμάχους μας στις περιοχές, όπου δεν επικρατεί ο νόμος, για να εξασφαλίσω την ασφάλεια του αμερικανικού λαού». Φυσικά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια διεξάγουν έναν κεκαλυμμένο πόλεμο στην Υεμένη, πόλεμο που ο Αμερικανός Πρόεδρος τον βάπτισε «συνεργασία με την κυβέρνηση της Υεμένης» για την «παρακολούθηση των στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών και πυρήνων». Κατά τον Πρόεδρο Ομπάμα το «ίδιο συμβαίνει και στη Σομαλία, άλλη μια χώρα όπου υπάρχουν μεγάλα τμήματα που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση»... «Ενα από τα πράγματα που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι πως αντίθετα με τους παραδοσιακούς πολέμους, οι απειλές που δεχόμαστε και αντιμετωπίζουν και οι σύμμαχοί μας, δεν εστιάζονται πάντοτε, ή περιορίζονται, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά μάλλον σε δίκτυα που συνδέονται μεταξύ τους στον κυβερνοχώρο»...

Οι στόχοι των ΗΠΑ καθώς φαίνεται, διευρύνονται συνεχώς καθώς η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση ότι «τοπικοί εξτρεμιστές» σχεδιάζουν αιματηρή επίθεση σε πτήσεις της Uganda Air ανάμεσα στο νότιο Σουδάν και την Καμπάλα.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ξεκίνησε χτες περιοδεία σε χώρες της Ασίας - Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Παπούα Νέα Γουϊνέα, ενώ θα συναντηθεί στη Χαβάη με τον Ιάπωνα ομολόγό της - η οποία στοχεύει στη διατήρηση των ισχυρών δεσμών και την ισχυροποίησή τους με άλλα κράτη που έχουν την ίδια στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Τέλος, όσον αφορά τον 23χρονο Νιγηριανό, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει δηλώσει αθώος για την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου, φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι και άλλοι εκπαιδεύονται στην Υεμένη για την εκτέλεση παρόμοιων επιθέσεων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από τον πατέρα του Ούμαρ Φαρούκ να καταθέσει.

  • Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος ενός Αμερικανού βοσνιακής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με τον αφγανικής καταγωγής Ζαρέιν Αχμεντζάι, οδηγό ταξί, στο πλαίσιο έρευνας για μια απόπειρα επίθεσης στη Νέα Υόρκη, το 2008, στην οποία εμπλέκετο η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. Ο Αντίς Μεντουντζάνιν κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ