Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ελιγμοί λεπτών ισορροπιών από τον Σάλεχ

ΣΑΝΑ'Α.--

Τις λεπτές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει, προκειμένου να επιβιώσει στην εξουσία, ανέδειξε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Υεμένης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η κατάσταση εντός και πέριξ της χώρας είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ο Αλί αλ Σάλεχ, μιλώντας στην τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε «έτοιμος για διάλογο με τα μέλη της αλ Κάιντα στην Υεμένη, αν καταθέσουν τα όπλα», προχωρώντας σε μια τακτική που έχει δοκιμάσει και στο παρελθόν απέναντι στους αμέτρητους ισλαμιστές εξτρεμιστές που βρίσκονται στη χώρα, όπως είναι αναμενόμενο με δεδομένη τη γενναία συνεισφορά της Υεμένης σε μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στην Τσετσενία.

Η «προσφορά» διαλόγου του Σάλεχ, πιθανότατα, δε βρίσκει σύμφωνους τους Αμερικανούς συμμάχους του, όπως δεν τους είχε βρει και στο παρελθόν, ασχέτως των δηλώσεων του Λευκού Οίκου περί «εμπιστοσύνης στις επιλογές του». Εντούτοις, η ατμόσφαιρα στη χώρα μυρίζει μπαρούτι. Οπως επεσήμαιναν αναλυτές και επιβεβαιώνουν επωνύμως πρώην μουτζαχεντίν, όπως ο Αλί Μουχάμαντ Ομάρ, «κάθε δυναμική κίνηση κατά της αλ Κάιντα θα προκαλέσει ανατροπή του καθεστώτος και θα μετατρέψει σε ισλαμιστές ενόπλους όσους δεν είναι μέχρι σήμερα».

Εξτρεμιστές ισλαμιστές δεν υπάρχουν μόνο στα βουνά της χώρας, συμμαχώντας με τις φυλές που τα ελέγχουν. Υπάρχουν στις τάξεις της διοίκησης αλλά και του στρατού. Αυτό φαίνεται και από τη σχετικά εύκολα απόδραση του νυν ηγέτη της αλ Κάιντα στη χώρα, Νάσερ αλ Ουαχίσι, και συνεργατών του, από τις φυλακές της Σάνα'α το 2006, κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνεργασία δεσμοφυλάκων και στρατού.

Πρώην μουτζαχεντίν, όπως διαρρέεται, κλήθηκαν να πολεμήσουν, τις τελευταίες βδομάδες, στο βορρά της χώρας, κατά των σιιτών ενόπλων Χούθι. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν και πάλι στο βορρά. Και πρώην μουτζαχεντίν αξιοποιούνται από το καθεστώς Σάλεχ για να αμαυρώσουν, να καταστείλουν ή και να διαβρώσουν το αυτονομιστικό κίνημα του νότου, στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης. Ο προαναφερόμενος Αλί Μουχάμαντ Ομάρ είναι επικεφαλής μιας τέτοιας «ενωτικής» οργάνωσης.

Είναι, λοιπόν, σαφές γιατί ο Πρόεδρος Σάλεχ απηύθηνε, ουσιαστικά, πρόταση διαλόγου στην «αλ Κάιντα». Είναι επίσης αναμενόμενο ότι ένας από τους θρησκευτικούς ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, ο Σεϊκ Αμπντούλ Ματζίντ αλ Ζιντάνι, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ αλλά θεωρείται συνεργάτης από τον Σάλεχ, στο κήρυγμά του, τάχθηκε υπέρ «της συνεργασίας για τα κοινά μας συμφέροντα με ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες, αλλά ενάντια στην ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στη χώρα, που θα λάβει τη μορφή διεθνούς κατοχής». Ο Ζιντάνι μοιάζει να προσπαθεί να οριοθετήσει τα περιθώρια κινήσεων της κυβέρνησης Σάλεχ.

Επίσκεψη - αστραπή

Χωρίς προηγούμενη αναγγελία, στην Σάνα'α μετέβη, την Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Γκουίντο Βεστερβέλε περιοδεύει σε χώρες της περιοχής. Στην Υεμένη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σάλεχ και η συζήτησή τους φαίνεται να επικεντρώθηκε στην τύχη μιας οικογένειας Γερμανών τουριστών που έχει απαχθεί από ενόπλους, στο βορρά της χώρας, εδώ και πολλούς μήνες. Οι υεμενίτικες αρχές διέρρεαν ότι έχουν «εντοπίσει» τους ομήρους. Ωστόσο, πέρα από την επίσημη εκδοχή η παρουσία εκεί του εκπροσώπου του γερμανικού ιμπεριαλισμού δείχνει το ενδιαφέρον του γενικότερα για την περιοχή που έχει τεράστια γεωστρατηγική συμμαχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ