Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Περισσότερη καταστολή προαναγγέλλει ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται ότι βαίνει η εσωτερική αιματηρή αντιπαράθεση της χώρας μετά και από το «πράσινο φως» που εμμέσως πλην σαφώς έδωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας για ακόμη σκληρότερη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κάλεσε τις «αρχές της χώρας, νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν το καθήκον τους απέναντι σε όλους τους ταραξίες και τους διεφθαρμένους που διαδηλώνουν», συμπληρώνοντας, πολύ γενικά ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του νόμου».

Το κλίμα συνεχίζουν να δυναμιτίζουν και αρκετοί ιεροδιδάσκαλοι της «σκληροπυρηνικής» πτέρυγας, οι οποίοι επιμένουν να ζητούν την προσαγωγή σε δίκη των ηγετών της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας (που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μερίδα της κυρίαρχης τάξης). Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς ζητούν και την απαγγελία κατηγορίας εναντίον τους ως «μουχάρεμπ», δηλαδή ως «εχθροί του Ισλάμ», κάτι που επισείει ακόμη και την ποινή του θανάτου.

Από την άλλη πλευρά, ο ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «αντιπολίτευσης» Μεχντί Καρουμπί, με ανοιχτή επιστολή του, δήλωνε «έτοιμος για τα χειρότερα» μετά τα πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητό του, την περασμένη βδομάδα. Ο Καρουμπί επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου έχει νοθευτεί και κατηγόρησε τις «αρχές» ότι «μετέτρεψαν μια πολιτική αντιπαράθεση σε θρησκευτικό πόλεμο, καταστέλλοντας τους διαδηλωτές στο όνομα της θρησκείας».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τις ιρανικές αρχές ν' απελευθερώσουν 33 μητέρες που συνελλήφθησαν κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν από τον Ιούνιο, σε κεντρικό σημείο της Τεχεράνης, με αφορμή είτε τη δολοφονία είτε την εξαφάνιση των παιδιών τους κατά τις διαδηλώσεις του Ιουνίου. Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη σύλληψη αυτή. Αντίθετα, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι κοινοβουλευτική επιτροπή κατονόμασε ανοιχτά τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Τεχεράνης, Σαγιάντ Μορταζαβί, ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τουλάχιστον τριών συλληφθέντων διαδηλωτών, από τις διαμαρτυρίες του Ιουνίου.

  • Εντός των επομένων ημερών, εκπρόσωποι των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και της Γερμανίας θα συναντηθούν, στην Νέα Υόρκη, για να συζητήσουν τα «επόμενα βήματα» όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «έχει σχεδόν ολοκληρώσει» την πρότασή της για επιβολή επιπλέον κυρώσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβάζουν το «εσωτερικό θερμόμετρο» οι απειλές Χαμενεΐ (2010-02-10 00:00:00.0)
«Στροφή» - έκπληξη Αχμαντινετζάντ (2010-02-03 00:00:00.0)
Επίθεση ενόπλων κατά Καρουμπί κλιμακώνει την ένταση (2010-01-09 00:00:00.0)
Η σύγχυση εντείνει την ένταση (2010-01-01 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις (2009-12-29 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι (2009-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ