Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ερευνα για την επιρροή των φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με τη «νέα γρίπη»

Μια ακόμη πλευρά της σχέσης των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας με τον επηρεασμό της κοινής γνώμης για να αυξηθούν τα κέρδη της, αφού στην καπιταλιστική κοινωνία η υγεία μετατρέπεται σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους εργαζόμενους, αναδεικνύει το γεγονός - ανεξάρτητα από την τελική έκβαση - ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητάει να ερευνηθεί το πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρέασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες σχετικά με τον παγκόσμιο συναγερμό για τη «γρίπη των χοίρων» (Η1Ν1).

Το ζήτημα αυτό έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόλφανγκ Βόνταργκ, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικου Κόμματος Γερμανίας, που εγκρίθηκε από την επιτροπή. Ο Βόνταργκ που είναι και επιδημιολόγος, επικρίνει τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της «γρίπης των χοίρων» ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιατρικής του αιώνα».

Το κείμενο της απόφασης που εγκρίθηκε από τη Επιτροπή ζητά έρευνα, σημειώνοντας: «Προκειμένου να προωθήσουν τα πατενταρισμένα τους φάρμακα και εμβόλια κατά της γρίπης, οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρέασαν τους επιστήμονες και τις επίσημες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη δημόσια υγεία να σημάνουν συναγερμό στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, ώστε αυτές να σπαταλήσουν τους λιγοστούς πόρους τους για αναποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού και να εκθέσουν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιή άτομα στον κίνδυνο των άγνωστων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς».

Ο Βόνταργκ δηλώνει ότι «η εκστρατεία της "ψεύτικης πανδημίας" ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάη (2009) στην Πόλη του Μεξικού, όταν περίπου εκατό "φυσιολογικά" περιστατικά γρίπης ανακοινώθηκαν ως αρχή μιας απειλητικής νέας πανδημίας, αν και υπήρχαν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιστήμονές τους, επαναπροσδιόρισαν τις πανδημίες, αφαιρώντας τη φράση "ένας τεράστιος αριθμός ατόμων κόλλησαν τη νόσο ή πέθαναν" από τον υπάρχοντα ορισμό και αντικαθιστώντας την με την απλή δήλωση ότι πρέπει να υπάρχει ένας ιός που εξαπλώνεται εκτός συνόρων και στον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία».

«Τα νέα αυτά πρότυπα, συνεχίζει, ανάγκασαν τους πολιτικούς στις περισσότερες χώρες να αντιδράσουν αμέσως και να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες για πρόσθετα και νέα εμβόλια κατά της "γρίπης των χοίρων", μέσω "σφραγισμένων συμβολαίων", βάσει των οποίων οι παραγγελίες είναι εξασφαλισμένες εκ των προτέρων και οι κυβερνήσεις παίρνουν πάνω τους σχεδόν όλη την ευθύνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί εμβολίων διασφαλίζουν τεράστια κέρδη, χωρίς να έχουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο. Ετσι, απλά περιμένουν έως ότου ο ΠΟΥ πει τη λέξη "πανδημία" και τα συμβόλαια ενεργοποιούνται».

Και καταλήγει: «Τον Ιανουάριο, θα διεξαγάγουμε επείγουσα συζήτηση σχετικά με την επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας στον ΠΟΥ και 47 κοινοβούλια από όλη την Ευρώπη θα ενημερωθούν. Μετά από αυτό, θα ξεκινήσουμε μια έρευνα και θα ακούσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση πανδημίας. Σκοπός μας είναι καμία φαρμακευτική εταιρεία να μην μπορεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να ασκήσει επιρροή στην κήρυξη πανδημίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ