Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη Δευτέρα το μπλόκο στη Νίκαια

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις των επομένων ημερών. Δεκάδες συσκέψεις αγροτών σε επαρχιακές πόλεις και χωριά

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για πανελλαδική κινητοποίηση. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει και, ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Μαζικό και δυναμικό μπλόκο, με τα τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας, τη Δευτέρα 18 Γενάρη, θα στήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, στο Νομό Λάρισας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων συγκαλεί επαρχιακές συσκέψεις και οργανώνει επαρχιακές συγκεντρώσεις. Χτες το βράδυ αναμενόταν σύσκεψη στην Τσαριτσάνη, προκειμένου ν' αποφασιστεί η πραγματοποίηση κινητοποίησης των αγροτών της Ελασσόνας. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν σήμερα στα Φάρσαλα, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιππέα και στην Αγιά, στις 7 μ.μ. στην «Κιβωτό». Αύριο, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μετά τους αγρότες, προχτές, στην Αρτα, συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις που πάρθηκαν για κινητοποιήσεις, έχουν προγραμματιστεί:

Αύριο Πέμπτη, αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Εχιναίων. Ανάλογες αποφάσεις, αναμένεται να πάρουν στην Εύβοια και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Σπαθαρίου και Κυρίνθου σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, στις 6 μ.μ., στην Κύρινθο.

Την Κυριακή 17 Γενάρη, στον Εβρο, οι αγρότες θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα».

Στις 22 Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο, η προετοιμασία του οποίου συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στις 18 Γενάρη, στην Πρέβεζα, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών, στις 10 π.μ., στο Λούρο, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν τις επόμενες μέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες:

Αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητη, οι επιδοτήσεις «πετσοκόφτηκαν» και η ενιαία ενίσχυση περικόπηκε, το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο.

Διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, να μη διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, μείωση του κόστους παραγωγής (με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κλπ.), διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες κ.ά.

Στρέφονται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Αυτή την πολιτική, που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια και η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν ν' ανατρέψουν, καθώς τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Προβάλλουν τη μόνη διέξοδο από τα πλήρη αδιέξοδα που προκαλεί στη φτωχή αγροτιά αυτή η αντιαγροτική πολιτική και η οποία βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ