Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Δικός μας ο αγώνας της αγροτιάς

Από το διάταγμα για τη γη

1. Η ιδιοκτησία γης των τσιφλικάδων καταργείται, αμέσως, χωρίς καμιά αποζημίωση.

2. Τα κτήματα των τσιφλικάδων, όπως και όλη η γη που ανήκει στην αυτοκρατορική οικογένεια, στα μοναστήρια, στις εκκλησίες, μαζί με όλα τα σύνεργα και ζώα εργασίας, όλα τα κτίρια των αγροκτημάτων και όλα τα εξαρτήματά τους μπαίνουν στη διάθεση των επαρχιακών επιτροπών γης και των νομαρχιακών Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών, ως τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης.

3. Κάθε φθορά της δημευμένης περιουσίας, που από σήμερα ανήκει σε όλο το λαό, θεωρείται βαρύ έγκλημα, που τιμωρείται από το επαναστατικό δικαστήριο. Τα νομαρχιακά Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τηρηθεί αυστηρότατη τάξη κατά τη δήμευση των κτημάτων των τσιφλικάδων, για να καθοριστεί πόση έκτασή της και ποια ακριβώς γη υπόκειται σε δήμευση, για να γίνει ακριβής καταγραφή όλης της δημευόμενης περιουσίας, και για να διαφυλαχτούν με τη μεγαλύτερη επαναστατική αυστηρότητα τα αγροτικά νοικοκυριά, που περνούν στο λαό μαζί με όλα τα κτίρια, τα εργαλεία, τα ζώα, τα αποθέματα τροφίμων κτλ.

Ο πρόεδρος του Σοβιέτ των Λαϊκών Επιτροπών Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ - Λένιν

  • Μπροστά στην αγωνιώδη κραυγή των Ελλήνων αγροτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς αγροτών, το «Διάταγμα για τη γη» της πρώτης εργατικής επαναστατικής κυβέρνησης των Μπολσεβίκων του Οχτώβρη του 1917 δύναται να αποτελέσει βάλσαμο και μπούσουλα του κορυφαίου αγώνα τους.
  • Μπροστά στις χρόνιες κοροϊδίες και υποσχέσεις των ταγών της μεγαλοαστικής εξουσίας η εξεγερτική θέληση της μαχόμενης αγροτιάς μπορεί να γίνει σανίδα σωτηρίας της ελληνικής πατρίδας, του δοκιμαζόμενου έθνους των Ελλήνων.
  • Μπροστά στα ποντικοσαλέματα του αστικού κοινοβουλίου το επαναστατικό «Διάταγμα για τη γη» του Κόκκινου Οκτώβρη δείχνει το δρόμο απαλλαγής των αγροτών από την πολυπλόκαμη μάστιγα των μεσοζόντων, του αστικού κράτους, της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας των καπιταλιστικών μονοπωλίων και των διαφόρων κομμάτων που εξυπηρετούν τα εκμεταλλευτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα καμώνονται ότι τους εμποδίζουν τα «μπλόκα» των αγροτών. Το ίδιο και η επιστρατευμένη λέρα της αστικής οικονομίας των πόλεων. Βιομήχανοι, έμποροι, εξαγωγείς, εισαγωγείς, όλη η «εθνική των εκμεταλλευτών» σήκωσε κεφάλι εναντίον της κοινωνικής τάξης που μαζί με την εργατική τάξη αποτελούν μοναδικό στήριγμα της Ελλάδας. Η αστική τάξη, αυτή η εθνικά ύποπτη τάξη της Ελλάδας που φέρει την ευθύνη μιας επαπειλούμενης εθνικής διάλυσης τολμά να ξερνά περιττώματα εναντίον του παραγωγικού τμήματος της κοινωνίας που είναι η αγροτιά. Από κοντά και τα δύο σκέλη της εθνικής αλητείας: Η πολιτική αλητεία και δημοσιογραφική αλητεία. Οταν οι πολιτικοί μανδαρίνοι απειλούν για κίνδυνο νέου εμφυλίου πολέμου ακούγεται η φωνή της αστικής τάξης που βλέπει κάθε μείωση των συμφερόντων της ως αιτία για να κηρύξει ταξικό πόλεμο κατά του λαού.

Οταν οι λουστράτοι της αγελαίας δημοσιογραφίας χρησιμοποιούν κάθε τρόπο, για να ψευδολογήσουν κατά του αγώνα των αγροτών με περίτεχνα κόλπα «περί πληροφόρησης», όταν γίνονται σκύλοι των καναλαρχών και της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης με τη μέθοδο των παραπλανητικών διαλόγων των «τηλεπαραθύρων», τότε συναποτελούν το έτερο σκέλος της εθνικής αλητείας.

Η μαχόμενη αγροτιά ας τους γυρίσει την πλάτη, σημειώνοντας τη συμπεριφορά τους. Η τύχη του αγώνα της βρίσκεται στη συμμαχία της με την εργατο-υπαλληλική τάξη της μισθωτής εργασίας του χεριού και του πνεύματος.

Υπάρχουν τα «εφτά σημεία» του αγώνα που προτείνει το κλιμάκιο του μπλόκου της Νίκαιας της Λάρισας. Στη βάση τους δύναται να διαμορφωθεί το ενιαίο αγροτικό μέτωπο κατά της ολιγαρχίας των πλουτοκρατικών συμφερόντων και των κομμάτων που τα υπερασπίζονται. Το σημείωμα αυτό είναι αγωνιστική ανταπόκριση στην κραυγή αγωνίας του μαχόμενου αγροτικού κινήματος.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ