Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Κυριακή οι μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική»

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή πάνω από 80.000 μηχανικοί της χώρας, προκειμένου να εκλέξουν τα νέα όργανα Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των Περιφερειακών του Τμημάτων. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών», η μόνη συνεπής δύναμη αντίστασης μπροστά στη συντηρητική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας, τμήμα των οποίων είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, δίνει με σιγουριά και αισιοδοξία τη μάχη.

Κάθε μέλος του ΤΕΕ μπορεί να ψηφίσει στην έδρα του νομού, στην οποία θα βρίσκεται την ημέρα της ψηφοφορίας. Στην Αθήνα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 60 εκλογικά τμήμα, που θα βρίσκονται στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι. Στη Θεσσαλονίκη, σε 16 εκλογικά τμήματα, που θα βρίσκονται στο περίπτερο 7 της HELEXPO ΔΕΘ. Εκλογικά τμήματα, επίσης, θα υπάρχουν στις πόλεις: Πάτρα, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Καβάλα, Κομοτηνή, Λαμία, Ρόδο, Χανιά, Τρίπολη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χαλκίδα, Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Νάξο, Ανδρο, Μήλο, Θήρα και Λήμνο.

Για το ΤΕΕ

«Το ΤΕΕ σήμερα αποτελεί μηχανισμό προώθησης της πολιτικής των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο ευθύνης του», τονίζεται μεταξύ άλλων στο Πρόγραμμα της «Πανεπιστημονικής». «Στην ουσία, στηρίζει μια πολιτική, που οξύνει τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Η ηγεσία του εμποδίζει την ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή των μελών του από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις παρεμβάσεις του. Η ηγεσία του ΤΕΕ εκφράζει σήμερα τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και όχι μια "συνισταμένη" των θέσεων όλων των μηχανικών, όπως ισχυρίζονται ορισμένες παρατάξεις. Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων μηχανικών έχει απογοητευτεί από τη σημερινή εικόνα του ΤΕΕ και γι' αυτό δεν επιδιώκει να παρέμβει στη λειτουργία του. Ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος του ΤΕΕ από τη χρηματιστική ολιγαρχία, τα φαινόμενα αυταρχισμού στη λειτουργία των οργάνων του και στις επιλογές εκπροσώπησής του, η ρουσφετολογική αδιαφανής επιλεκτική αξιοποίηση συναδέλφων στις ομάδες εργασίας είναι ορισμένες απ' τις μεθόδους επιβολής του συγκεκριμένου ρόλου του ΤΕΕ. Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι το ΤΕΕ έχει μια σχετική αυτοτέλεια από το κράτος και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του είναι μισθωτοί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες, δείχνει τις δυνατότητες παρέμβασης του λαϊκού κινήματος στο συγκεκριμένο χώρο. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι μικροεργολάβοι συνάδελφοι μπορούν και πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους μαζί με το εργατικό κίνημα ενάντια στις συντηρητικές επιλογές της ηγεσίας του.

Η ΔΠΚ αξιοποιεί άμεσα τη συμμετοχή της στα όργανα και στις διαδικασίες του ΤΕΕ για:

  • Να επιβραδύνει και να αναχαιτίσει τη συμπόρευση της ηγεσίας του στη συντηρητική αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Να αξιοποιήσει κάθε βήμα για την ενημέρωση και την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων μηχανικών.
  • Να αξιοποιήσει μελετητικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ.
  • Να ασκήσει πίεση για ουσιαστική δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου σε κατευθύνσεις κοινωνικής προσφοράς, π.χ. αντισεισμική προστασία, ασφάλεια της εργασίας, τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας κλπ.».

«Σαν παράταξη» - τονίζει η «Πανεπιστημονική» - «γνωρίζουμε τα περιορισμένα όρια που έχει κάθε αγωνιστική παρέμβαση, όταν περιορίζεται στους 4 τοίχους του ΤΕΕ. Δεν έχουμε, λοιπόν, αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει "ΤΕΕ στην υπηρεσία του λαού" στα πλαίσια του σημερινού συστήματος. Η θέση μας είναι ρεαλιστική. Εχει σαν αφετηρία της συγκεκριμένους άμεσους στόχους πάλης (π.χ. για το ασφαλιστικό), που ο αγώνας για την κατάκτησή τους μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της θέσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και στην παρεμπόδιση της πλήρους ευθυγράμμισης της ηγεσίας του ΤΕΕ με την υλοποίηση της κυβερνητικής επίθεσης. Σηματοδοτεί προοπτικά ένα δρόμο ρήξης με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές για τη χώρα μας, όπου το ΤΕΕ θα μπορεί να αξιοποιηθεί σαν επιστημονικός σύμβουλος στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας».

Η «Πανεπιστημονική» θα ζητήσει και θα επιδιώξει να πετύχει: Δημόσιες συνεδριάσεις της ΔΕ. Συστηματική ενημέρωση και λογοδοσία της ΔΕ ενώπιον της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Ορισμό των μελών των διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας ή των εκπροσώπων στους φορείς ή τον ορισμό πραγματογνωμόνων, με κλήρωση μέσα από λίστες μηχανικών με κατάλληλα προσόντα και συγκροτημένες με αντικειμενικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ