Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εκατέρωθεν δεσμεύσεις για εξεύρεση λύσης

Συναντήσεις με τον Δ. Χριστόφια και τον Μ.Α. Ταλάτ είχε χτες ο γγ του ΟΗΕ

Από την κοινή συνάντηση Μουν - Χριστόφια - Ταλάτ
Από την κοινή συνάντηση Μουν - Χριστόφια - Ταλάτ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Κουράγιο και αποφασιστικότητα» την επόμενη περίοδο, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ζήτησε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού».

Ο γγ του ΟΗΕ ανέγνωσε και την κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ, σχετικά με την παρουσία του στο νησί και την εξέλιξη των διαδικασιών, στην οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη Μουν στην Κύπρο, «ως απόδειξη του συνεχούς ενδιαφέροντος των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Στην ίδια δήλωση, οι δυο ηγέτες σημειώνουν ότι «έχουμε εργαστεί πάνω στη βάση της περιεκτικής συνολικής προσέγγισης ότι "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα". Καλή σύγκλιση έχει, ήδη, επιτευχθεί σε κάποια Κεφάλαια. Για τα υπόλοιπα, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε την επιθυμητή πρόοδο (...) Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να επιτύχουμε λύση το συντομότερο δυνατό».

Κλείνοντας τη δήλωση, σημειώνουν πως «ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ μιας διευθέτησης. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία τώρα για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις νόμιμες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια λύση είναι προς όφελος όλων και θα φέρει τελικά ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευσή του στις συνομιλίες και σε λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις, για παράδειγμα στο θέμα της ασφάλειας. Και όταν λέγω ξένες δυνάμεις εννοώ την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία. Ετσι, και αυτές πρέπει να πάρουν, επίσης, αποφάσεις». Επανέλαβε τέλος ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τον Μ. Ταλάτ, παρά τις εκλογές στο ψευδοκράτος, με στόχο «ταχεία λύση στο Κυπριακό».

Αντιδράσεις για τον τόπο συνάντησης

Ωστόσο, την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και έντονες αντιδράσεις, από τις πολιτικές δυνάμεις, προκάλεσε η μετάβαση του Μπ. Μουν στα κατεχόμενα, στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, προκειμένου να συναντήσει τον Μ. Ταλάτ. Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά του» στον γγ του ΟΗΕ, για το ότι δε συνάντησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο σπίτι του, αλλά στο λεγόμενο «προεδρικό», με αποτέλεσμα να προκληθεί δήλωση του Ειδικού Συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι είναι καλά γνωστό «ότι τα ΗΕ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία» και ο χώρος της συνάντησης «δεν είχε πολιτική σημασία».

Τέλος, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στο αν η επίσκεψη Μουν αποτελεί παρέμβαση στη διαδικασία των συνομιλιών, διαμήνυσε ότι ο γγ του ΟΗΕ, «πρόκειται να ενημερωθεί, και να εκφράσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Τίποτα περισσότερο». Ο Ντ. Ερογλου από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη ήταν «άκαιρη, καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία και μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ