Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Σάββατο το αγροτικό συλλαλητήριο

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή. Θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου

Να συμμετέχουν μαζικά στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η ΠΑΣΥ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι αγρότες της Μακεδονίας θα διεκδικήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές και θα διακηρύξουν ΟΧΙ στην ΚΑΠ και στον αφανισμό τους. Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την ΠΑΣΥ με αφορμή την λειτουργία της AGROTIKA που διοργανώνεται στους χώρους της ΔΕΘ, αναμένεται και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από τα ταξικά σωματεία καθώς και της νεολαίας της πόλης. Ηδη αγρότες μέλη της ΠΑΣΥ άρχισαν περιοδείες στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους για την κινητοποίηση αυτή και καλώντας τους να πάρουν μέρος.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ γίνεται αναφορά στους αγώνες της αγροτιάς και τονίζεται: «Στους δρόμους μέσα στο καταχείμωνο μας βγάζουν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι που μας οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα μας είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημά μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο το 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο, με το διαχωρισμό σε "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες"».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ευνοεί τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες να λυμαίνονται την παραγωγή μας. Χρήματα μόνο γι' αυτούς έχει η κυβέρνηση και όχι για την αγροτιά».

Τα μπλόκα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αγωνιστική τους στάση δηλώνουν οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, που παραμένουν στους δρόμους για τρίτη βδομάδα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καθώς από χτες στις περισσότερες περιοχές χιονίζει και επικρατεί παγωνιά.

Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα παρέμενε και χτες κλειστός, ενώ έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Παρά την χτεσινή έντονη χιονόπτωση παρέμεναν στις θέσεις τους οι αγρότες του Εβρου στο μπλόκο του Ορμενίου, ενώ το μπλόκο της Κορνοφωλιάς ενισχύθηκε με αγρότες από το νότιο τμήμα του νομού.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης ένωσαν τη φωνή τους με τους αγρότες στα μπλόκα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πράσινα Φανάρια. Σε μια συμβολική εκδήλωση έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το προϊόν αυτό και απέκλεισαν το δρόμο για μια ώρα. Σήμερα το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Εκθεσης, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της AGROTIKA.

Επίσης οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας παρέμεναν στους κόμβους της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, στο Στρυμονικό, στη Δοϊράνη και στο τελωνείο Ευζώνων και στο Λιτόχωρο Πιερίας. Επίσης παρέμεναν στο νομό Χαλκιδικής στη Ν. Τρίγλια, στην Ορμύλια, στις Καλύβες και τη Γαλάτιστα και από χτες ένα νέο μπλόκο σχηματίστηκε στο Παλιούρι. Οι αγρότες όλων των μπλόκων της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγροτική Τράπεζα στα Μουδανιά. Αφορμή της εκδήλωσης αυτής αποτέλεσε η δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χαλκιδικής, ότι μπορούν οι αγρότες να πάρουν άτοκα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Η διοίκηση της Τράπεζας απάντησε ότι δεν υπάρχουν άτοκα δάνεια. Μετά και το γεγονός αυτό οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση τόσο για εξαπάτηση όσο και για την αδιαφορία της για τον αγροτικό κόσμο.

Τα μπλόκα συνεχίστηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα, στη Χαλκηδόνα και στα Πράσινα Φανάρια. Εκπρόσωποι από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας, των Πράσινων Φαναριών και ορισμένων ακόμη μπλόκων συναντήθηκαν χτες, χωρίς να υπάρξει στο τέλος αποτέλεσμα, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μεταφέροντας το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο, όπως είπαν, αποφασίστηκε στα Μάλγαρα. Πριν τη συνάντηση αυτή με δήλωσή του ο Γιώργος Ρίσκος , μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαλγάρων, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή εκπροσώπων ορισμένων μπλοκ από Λάρισα και Θεσσαλονίκη δεν βοηθάει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. «Η προοπτική βρίσκεται στη διεκδίκηση από κοινού των 9 σημείων στα οποία κατέληξε η σύσκεψη στον Προμαχώνα», πρόσθεσε.

Στη Δυτική Μακεδονία μπλόκα υπήρχαν στην Κρυσταλλοπηγή και στο συνοριακό σταθμό της Νίκης στο νομό Φλώρινας, στη γέφυρα των Σερβίων, στο Βογατσικό, στο Φιλώτα και στα Γρεβενά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ