Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Συνεχίζουν το «πάρε - δώσε»

Το «πάρε - δώσε» με το τραπεζικό κεφάλαιο και τις λεγόμενες αγορές συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει τις πλάτες τους στην κλιμάκωση και τα μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χτες με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, για θέματα που αφορούν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και την αύξηση των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ατζέντα μπήκε και η στρατηγική εξόδου από τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η καπιταλιστική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε ο χρόνος εξόδου των τραπεζών από το σκέλος των κρατικών κεφαλικών ενισχύσεων, δηλαδή της αποχώρησης του κράτους από τα μετοχικά τους κεφάλαια με την ταυτόχρονη αποπληρωμή από την πλευρά των τραπεζών του προβλεπόμενου αντιτίμου.

Η «αγωνία» του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου βρίσκεται στο κατά πόσο θα μπορέσουν να συγχρονιστούν με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης, με το κατά πόσο θα συμπέσει χρονικά η έξοδος από την «ύφεση» με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Ο ενδεχόμενος ετεροχρονισμός στρώνει το έδαφος για την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων του κράτους και για «επιθέσεις» από ξένους μεγαλορεντιέρηδες. Ανάλογη επίθεση έγινε πάλι χτες από τον οίκο «Fitch» με αφορμή το ν/σ για τους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση συνέχισε το «κατενάτσιο» δηλώνοντας ότι το εν λόγω ν/σ θα «επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον την αποσπασματική ικανοποίηση των απαιτήσεών τους»...

Χτες επίσης η διοίκηση της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) έδινε εύσημα στην εφαρμοζόμενη πολιτική τονίζοντας ότι το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ