Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΕΝΑΡΗ
Χαμηλό αλλά καλύτερο από... πέρυσι

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το οικονομικό κλίμα το Γενάρη στην Ελλάδα (76,1 μονάδες) παρουσιάζοντας ωστόσο σταθερότητα για δεύτερο μήνα (από 75,9 μονάδες τον περασμένο Δεκέμβρη), αλλά και βελτίωση σε σχέση με το Γενάρη του 2009, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Την ίδια περίοδο, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη εμφανίζει περαιτέρω βελτίωση. Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις που συλλέγει το ΙΟΒΕ από τα στελέχη των επιχειρήσεων, επηρεάζονται αργά αλλά σταθερά από την προσδοκία για την υλοποίηση των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που θα αυξήσουν τη ροή του χρήματος προς τις επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, στην κατηγορία της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, το ΙΟΒΕ καταγράφει «έντονη υποχώρηση στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, όπου σημειώνεται η δυσμενέστερη επίδοση μετά τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται και αυτές, αλλά ηπιότερα, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται και στην πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο».

Στους άλλους κλάδους οι εκτιμήσεις είναι περισσότερο αρνητικές, με αποτέλεσμα το ΙΟΒΕ να θεωρήσει ότι το οικονομικό κλίμα «στηρίζεται» και από τις εκτιμήσεις των... καταναλωτών! Η Βιομηχανία παρουσιάζει πάντως την καλύτερη εικόνα, καθώς «τόσο οι προβλέψεις της παραγωγής, όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται αρκετά». Στις Υπηρεσίες καταγράφεται πτώση στις εκτιμήσεις για τη ζήτηση, κυρίως για τη βραχυπρόθεσμη. Στο Λιανικό Εμπόριο, υποχωρούν οι προσδοκίες για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και για την εξέλιξη της ζήτησης. Στις Κατασκευές σημειώνεται υποχώρηση των προσδοκιών για εργασίες και απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ