Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Κάλυψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή στην Τουρκία

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Στο ίδιο «τσουβάλι» επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και τις συλλήψεις δεκάδων μελών του με τις «τρομοκρατικές» - όπως τις χαρακτηρίζει - επιθέσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στην βάναυση καταπάτηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής της ΕΕ στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, με την οποία καταγγέλλει την τρομοκράτηση και την καταπάτηση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, με αφορμή τις πρόσφατες διώξεις στελεχών του DTP και ζητάει από την Επιτροπή να καταδικάσει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή των τουρκικών αρχών.

Αποδεικνύεται ακόμη μία φορά πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, τις οποίες χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, ως πρόσχημα για την εξυπηρέτηση της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής και των επεμβάσεών της ενάντια στους λαούς.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η ακόλουθη:

«Η Επιτροπή έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες κατόπιν των πρόσφατων εξελίξεων, όπως είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, η απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας - DTP και η σύλληψη μελών του κόμματος αυτού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και δήμαρχοι. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτές οι εξελίξεις δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του «δημοκρατικού ανοίγματος», το οποίο εγκαινίασε η τουρκική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2009.

Η νοτιοανατολική Τουρκία χρειάζεται ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα που μπορούν να αποφέρουν οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Το «δημοκρατικό άνοιγμα» αποσκοπεί στην άνοδο του δημοκρατικού και βιοτικού επιπέδου για όλους τους Τούρκους πολίτες. Εχει δημιουργήσει ελπίδες ότι, μετά από δεκαετίες βίας, το κουρδικό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάλογο και εντός του πλαισίου λειτουργίας των τουρκικών δημοκρατικών θεσμών. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής απαιτεί τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των τμημάτων της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή καταδικάζει την τρομοκρατία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η Επιτροπή καλεί επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πράξουν το ίδιο και να εργαστούν εντός του πλαισίου λειτουργίας των τουρκικών δημοκρατικών θεσμών για να ενισχύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, ανεξαρτήτως του εθνοτικού, γλωσσικού, θρησκευτικού ή πολιτιστικού τους υπόβαθρου.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, στη βάση των σχετικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των συστάσεων της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά το τουρκικό νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική που σχετίζονται με την απαγόρευση λειτουργίας πολιτικών κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι η τουρκική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ευθυγραμμιστεί προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ