Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Στην υπηρεσία της λαϊκής χειραγώγησης

Βγάζουν μάτι τα «ευρήματα», με τα οποία η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ του κεφαλαίου επιδιώκουν να υπερασπιστούν τις αντιλαϊκές ανατροπές και να φτιάξουν κλίμα συναίνεσης

Κλίμα αποδοχής και συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αναδεικνύονται σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει και από τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται τα «ευρήματά» τους η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ του κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες (κραυγαλέες ως προς τα αποτελέσματά τους) δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, έσπευσε να χαιρετίσει τα ευρήματα: «Είναι πρωτοφανής αυτή η ωριμότητα που δείχνει ο Ελληνας πολίτης, ακόμη και όταν πλήττεται και στη σημερινή εποχή που περνά άσχημα οικονομικά», δήλωσε (στην ΕΡΑ) ο Γ. Πεταλωτής, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος αυτή η συναίνεση, την οποία την βλέπουμε σε κάθε επίπεδο, θα υπάρχει και σε επίπεδο συνδικαλιστικών φορέων, σε επίπεδο αντιδράσεων».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα της Κυριακής», σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 64,3%) εμφανίζονται να δηλώνουν ότι τα μέτρα ήταν «αναγκαία», ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό πιστεύει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται «προς τη σωστή κατεύθυνση» τα θέματα οικονομίας.

Η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά, όταν ζητούνται απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα μέτρα. Ετσι μόνο ένας στους τρεις (ποσοστό 36,5%) συμφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ το 60,5% διαφωνεί με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Ποσοστό 64% συμφωνεί με το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων στον ευρύτερο τομέα. Από την άλλη, οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι η χώρα έχει φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, θεωρώντας σε ποσοστό 66,3% ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 72,3% εμφανίζεται να τοποθετείται «αρνητικά» απέναντι «στη στάση κάποιων (;) επαγγελματικών κλάδων που αντιτίθενται στα μέτρα της κυβέρνησης για το πάγωμα ή τη μείωση των αποδοχών τους», ενώ ποσοστό 84,9% κρίνει θετικά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά «να υποστηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας». Η αποθέωση έρχεται όταν εμφανίζεται η «κοινή γνώμη» να δίνει ανοχή στην κυβέρνηση από 1 χρόνο μέχρι ολόκληρη την τετραετία «για να αποδώσουν τα μέτρα σταθεροποίησης»...

Παρόμοια ευρήματα εμφανίζει η δημοσκόπηση της «Public Issue» για τον «Σκάι», όπου το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και το πάγωμα των μισθών τους, ενώ το 61% διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μόνο 3 στους 10 θεωρούν σωστή την επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ