Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Μακρά Τείχη αποκαλύπτονται

Τμήμα των Μακρών Τειχών στο Μοσχάτο
Τμήμα των Μακρών Τειχών στο Μοσχάτο
Εντυπωσιακά τμήματα των περίφημων Μακρών Τειχών αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες στις γραμμές του ΗΣΑΠ, στο Μοσχάτο και το Νέο Φάληρο. Στην περιοχή του Μοσχάτου και στη μέση της απόστασης των σταθμών Καλλιθέας - Μοσχάτου αποκαλύφθηκε η εσωτερική (βόρεια) όψη του Νότιου Σκέλους των Μακρών Τειχών, μήκους 38μ. και ύψους 2,07μ. που αντιστοιχεί σε τριμερή βαθμιδωτή κρηπίδα και σε μια σειρά ορθοστατών.

Στην κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν ασβεστολιθικές λιθόπλινθοι εξαιρετικής εργασίας και με επιμέρους λιθουργική διακόσμηση, οι οποίες χάρη στην τέλεια εφαρμογή τους προσδίδουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα στην όψη του τείχους.

Στο τμήμα αυτού του τείχους διαμορφώνεται μια επιμήκης λίθινη προβολή (μήκους 18,90μ. και πλάτους 1,41μ.). Στο ανατολικό της άκρο υπάρχει λίθινη σκάλα, της οποίας διατηρήθηκαν τρία σκαλιά. Η σκάλα εξυπηρετούσε την πρόσβαση στον περίδρομο του τείχους. Σε επαφή με το τείχος αποκαλύφθηκε η αρχαία οδός που συνέδεε τη Διαμέσου Πύλη του Πειραιώς με το άστυ.

Φαίνεται ότι το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε στο Μοσχάτο χρονολογείται στην εποχή του Κόνωνος (394 π.Χ.), όταν ανακατασκευάζονται τα Μακρά Τείχη.

Τμήμα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών αποκαλύφθηκε και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Ηρθε στο φως η θεμελίωση του έργου, σε μήκος 34μ. με μέγιστο ορατό πλάτος 6,10μ. και σωζόμενο ύψος 1,39μ. Εχει κατασκευαστεί από μεγάλες ασβεστολιθικές πλίνθους, που στο άνω σωζόμενο επίπεδό τους διαμορφώνουν μια εντυπωσιακά εκτεταμένη επίπεδη επιφάνεια.

Σε επαφή με τη βόρεια (εσωτερική) όψη του τείχους αποκαλύφθηκε τμήμα της ίδιας αρχαίας οδού, που βρέθηκε στην περιοχή του Μοσχάτου, με τη διαφορά ότι στο τμήμα του Νέου Φαλήρου διατηρεί και μεταγενέστερο, χρονολογικά, οδόστρωμα. Το μεγάλο πλάτος του τείχους, που φαίνεται ότι συνεχίζει προς Νότο, ίσως παραπέμπει σε πύργο. Το τμήμα αυτό του τείχους ενδεχομένως ανήκει στην πρώτη κατασκευαστική φάση του νότιου σκέλους των Μακρών Τειχών που ανάγεται στην εποχή του Περικλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ