Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η υγρασία «τρώει» την Αγία Σοφία

Ομάδα Τούρκων και Ιαπώνων ειδικών ξεκινά (16/2) έρευνα στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, για να επαληθεύσει ή όχι τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον κίνδυνο που απειλεί τις τοιχογραφίες, από την υγρασία που προκαλούν οι ανάσες των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», είναι πιθανόν η έρευνα να οδηγήσει ακόμη και σε περιορισμό των επισκέψεων στο μνημείο, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι «ψίθυροι» γύρω από την προστασία των τοιχογραφιών και των μωσαϊκών εντάθηκαν τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου επισκέφθηκαν το μνημείο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Ηδη, στο μουσείο εφαρμόζονται διάφορες προστατευτικές απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση φωτογράφησης με φλας, όταν πρόκειται για σημαντικές τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

Ωστόσο, η υγρασία πιθανόν να προέρχεται και από τις υπόγειες αρχαίες υδατοδεξαμενές και το σύστημα υδραγωγών που είχαν κατασκευαστεί για τη συγκέντρωση νερού σε περίπτωση πολιορκίας της Πόλης. Η διεύθυνση του μουσείου, πάντως, διαβεβαιώνει πως ελέγχεται τακτικά το επίπεδο της υγρασίας στο αρχαίο αυτό υπόγειο σύστημα.

Να σημειωθεί ότι από το 1992, μετά την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ξεκίνησαν μεγάλης έκτασης εργασίες συντήρησης, οι οποίες αποκάλυψαν και άλλες, άγνωστες στο παρελθόν, επιγραφές, τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Σταμάτησαν, όμως, εκεί: Το 2003, 550 πολύτιμες εικόνες και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν από την υγρασία στην αποθήκη του μουσείου, ενώ το 2004 καταγράφηκαν πτώσεις κομματιών μωσαϊκού από την οροφή.

Ο ναός εγκαινιάστηκε το 537 και αποτελεί αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Ο τρούλος, διαμέτρου 31 μ., στηρίζεται σε τέσσερα μεγάλα τόξα, που με τη σειρά τους εδράζονται σε τέσσερις τεράστιους πεσσούς (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), δημιουργώντας την εντύπωση ...ότι «αιωρείται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ