Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στα φαράγγια του Γοργοπόταμου

Την Κυριακή, στις 3 του Δεκέμβρη, οι Αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ και όλης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών Οργανώσεων, θα ανεβούν εκεί ψηλά στο Γοργοπόταμο, να γιορτάσουν τη μεγάλη επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας. Οι ασπρομάλληδες σήμερα αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, οι ΕΠΟΝίτες και τα αετόπουλα της ηρωικής εκείνης εποχής, αυτοί που έγραψαν με τα όπλα τους και με το αίμα τους το έπος της Εθνικής Αντίστασης, που μαζί του μονάχα το μεγάλο Εικοσιένα μπορεί να συγκριθεί, θα δώσουν εκεί στον ιστορικό χώρο το αγωνιστικό τους «παρών». Και θα είναι εκεί, μαζί τους, οι νεότερες γενιές των αγωνιστών της Δημοκρατίας και της Ειρήνης: Η γενιά των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου, η γενιά του 1-1-4, τα αγόρια και τα κορίτσια της ΚΝΕ, οι νέοι και οι νέες του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κληρονόμοι και συνεχιστές του έργου τους, καθώς και χιλιάδες πατριώτες, φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, να σμίξουν τη φωνή και την ανάσα τους, και να αντηχήσουν ξανά, εκεί στα φαράγγια του Γοργοπόταμου, τα αθάνατα τραγούδια του αγώνα μας: «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα, το δίκιο και τη Λευτεριά», «ΕΑΜ, φωνή λαού, που φτάνει ως τ' άστρα τ' ουρανού».

Πενήντα οχτώ χρόνια πέρασαν, από την ιστορική εκείνη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοέμβρη, του 1942, και όμως, οι «κοντυλοφόροι» του συστήματος, διαστρεβλωτές και παραχαράκτες της Ιστορίας, επιμένουν, ακόμα και σήμερα, στην επίσημη εκδοχή, - αυτή που μετέδωσε την άλλη μέρα το αγγλικό ραδιόφωνο - ότι, δηλαδή, οι 12 Αγγλοι σαμποτέρ που ήρθαν από το Κάιρο, βοηθούμενοι από αντάρτικες δυνάμεις του στρατηγού Ζέρβα, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Και δεν είναι μόνο η αποσιώπηση της συμμετοχής του ΕΛΑΣ και η αριθμητική αναλογία, 60 αντάρτες του Ζέρβα και 150 του Αρη, που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση. Ο ίδιος ο Γουντχάουζ, αρχηγός, ουσιαστικά, της αγγλικής αποστολής, παραδέχτηκε αργότερα ότι, χωρίς τον Αρη, η επιχείρηση του Γοργοπόταμου δε θα πετύχαινε. Και είναι πια ιστορικά εξακριβωμένο, ότι ενώ οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, σε αγώνα σώμα με σώμα, εξουδετέρωσαν, μέσα σε 18 λεφτά την αντίσταση του εχθρού στο νότιο βάθρο της γέφυρας, οι αντάρτες του Ζέρβα απέτυχαν στην αποστολή τους, που ήταν η εξουδετέρωση της αντίστασης των Ιταλών στο βόρειο βάθρο, και άρχισαν να αποσύρονται. Και αναγκάστηκε ο Αρης να ρίξει την τελευταία στιγμή στη μάχη την εφεδρεία του, με το Νικηφόρο, τον Περικλή, τον Πελοπίδα, τον Θάνο, να εξουδετερώσουν την αντίσταση και στο βόρειο βάθρο, να κόψουν τις γραμμές του τρένου, για να σταματήσουν τις ενισχύσεις του εχθρού, που έρχονταν από τη Λαμία, και να ολοκληρωθεί έτσι με επιτυχία η επιχείρηση της ανατίναξης.

Δεν ήταν, επομένως, οι 12 Αγγλοι σαμποτέρ και οι... δυνάμεις του στρατηγού Ζέρβα, που έκαναν την επιχείρηση. Τη γέφυρα του Γοργοπόταμου την τίναξαν τα παλικάρια του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τους τον αθάνατο Βελουχιώτη. Και αν δεν υπήρχαν τότε εκείνα τα παλικάρια, Γοργοπόταμο δε θα είχαμε εμείς σήμερα. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Εκεί, λοιπόν, στον αυχένα του Γοργοπόταμου, θα ανεβούν και μεθαύριο, όπως ανεβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, να τιμήσουν τους νεκρούς του αγώνα μας, και να δώσουν το πραγματικό νόημα στην ιστορική επέτειο, την οποία, οι ριψάσπιδες και οι απόντες από εκείνον τον ηρωικό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, προσπαθούν να μετατρέψουν σε μια άθλια και ανούσια κυβερνητική φιέστα, να «αποχρωματίσουν» την Εθνική Αντίσταση και να τη βάλουν στο αρχείο.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γοργοπόταμος: Εδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης (2016-12-06 00:00:00.0)
Ο Γοργοπόταμος (2004-11-20 00:00:00.0)
Αύριο στο Γοργοπόταμο (2004-11-20 00:00:00.0)
Αντιστασιακή εκδήλωση τιμής στο Τορόντο (2003-01-19 00:00:00.0)
Μέρος 2ο (1998-11-29 00:00:00.0)
Μέρος 1ο (1998-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ