Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χειροτερεύει η θέση της γυναίκας

Αν και η 8η του Μάρτη, η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, παραμένει στη Ρωσία αργία (όπως καθιερώθηκε τη σοβιετική περίοδο και συγκεκριμένα το 1966), τα τελευταία χρόνια δεν έχει πλέον γιορτινό χαρακτήρα, γράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σοβιετική Ρωσία». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία στη Ρωσία χτυπά πιο συχνά τις γυναίκες. Καταρχήν οι γυναίκες απολύονται από τη δουλειά πιο συχνά, ενώ αναγκάζονται να ψάχνουν για δουλειά κατά 5-6 μήνες περισσότερο σε σύγκριση με τους άντρες. Οπως αναφέρεται στο άρθρο, το 2009 αυξήθηκαν οι περιπτώσεις των παράνομων απολύσεων των γυναικών σε εγκυμοσύνη και γυναικών - μητέρων με παιδιά έως 3 χρόνων και μάλιστα χωρίς να τους δοθεί το επίδομα τοκετού και το επίδομα του παιδιού. Στο άρθρο σημειώνονται και άλλα προβλήματα, που πλέον αντιμετωπίζει η γυναίκα σήμερα στην καπιταλιστική Ρωσία, όπως το κλείσιμο αρκετών δημόσιων μαιευτηρίων.

Επίσης, όπως αναφέρουν άλλα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, κάθε 6η ρωσική επιχείρηση πληρώνει σήμερα χαμηλότερα τις γυναίκες, απ' ό,τι τους άντρες. Δυσκόλεψαν και οι συνθήκες πρόσβασης στη μόρφωση, αφού, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, οι ανειδίκευτες εργάτριες στη βιομηχανία και στις μεταφορές είναι πλέον διπλάσιες σε σχέση με τους άντρες ανειδίκευτους εργαζόμενους.

«Δύο δεκαετίες μετά το θάνατο της ΕΣΣΔ οι γυναίκες έχουν χάσει πολλές κατακτήσεις», σημειώνει στο μήνυμά του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

«Σήμερα για το κίνημά μας έχει ιδιαίτερη αξία η πείρα από τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή, που έχει συσσωρευτεί σ' όλο τον 20ό αιώνα. Ιδιαίτερα, όμως, σημαντική είναι η εμπειρία της χώρας μας, η οποία, μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, έδωσε στη γυναίκα όχι την ψεύτικη «ελευθερία κι ανεξαρτησία από τον άντρα» (κάτι που διακηρύσσουν οι αστοί ιδεολόγοι), αλλά την πραγματική ελευθερία από την καταπίεση και την εκμετάλλευση των οικονομικών νόμων της καπιταλιστικής κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ).


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ