Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Ηχηρό «όχι» του λαού

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--

Συντριπτικό ήταν το «όχι» των Ισλανδών ψηφοφόρων στο ενδεχόμενο να πληρώσουν τα χρέη του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος προς τις τράπεζες κυρίως της Ολλανδίας και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, σχεδόν το 93% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά κάτι τέτοιου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να αποπληρωθεί το χρέος των 5,3 δισεκατομμυρίων ως «αποζημίωση» στους περίπου 340.000 πελάτες της τράπεζας «Icesave», που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Λιγότερο από το 2% ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα ενώ οι υπόλοιποι έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια.

Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχουν μεθοδεύσεις από το κράτος ώστε με άλλο τρόπο να ...λυθεί το ζήτημα, παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας» πως η υπερίσχυση του «όχι» «δε σημαίνει πως αρνούμαστε να πληρώσουμε» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Στέινγκριμούρ Σιγκφούσσον, καταλήγοντας πως «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας». Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον - που εμφανίζεται ως «εμπνευστής» και υποκινητής του δημοψηφίσματος - χαιρέτισε την «καθαρή» άρνηση των συμπατριωτών του και κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της διαφοράς.

Από τη μεριά της, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρκέστηκε να ...ξεκαθαρίσει πως οι διαδικασίες για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ και η ρύθμιση της υπόθεσης «Icesave» «αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ