Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία στο δημόσιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περισσότεροι από 270 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία πραγματοποιούν από χτες 48ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις και τις εθελούσιες εξόδους των εργαζομένων που κρίνονται «υπεράριθμοι». Αυτή είναι η κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού: αφού έχω αποδεχτεί τις απολύσεις, αυτές να γίνουν με... καλύτερους όρους.

Το Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων της Βρετανίας (PCS) εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν το ένα τρίτο των κεκτημένων τους, αξίας πολλών χιλιάδων λιρών, κατά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των υπόλοιπων συνδικάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καθώς οι αποζημιώσεις που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε ένα μισθό για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας στη συγκεκριμένη εργασία, μειώθηκαν δραστικά σε μερικούς μισθούς.

Το PCS δηλώνει ότι στην απεργία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου, των μουσείων και των δικαστηρίων. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τέσα Τζόουελς χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «απογοητευτικές», καθώς, όπως είπε, «η συμφωνία για τις περικοπές επετεύχθη έπειτα από 18 μηνών διαπραγματεύσεις με πέντε από τα έξι συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Ολοι τους συμφώνησαν πως είναι δίκαιη και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες. Επίσης διασφαλίσαμε επιπλέον προστασία για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους»... Η χειροτέρευση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων από την αντιλαϊκή πολιτική έχει άμεση σχέση και με την έλλειψη ταξικού εργατικού κινήματος που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι το τι θα χάσουν, όπως συμβαίνει τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ