Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΌ
Τεράστιο το κοινωνικό «ρήγμα»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Η οργή συνεχίζει να συσσωρεύεται στη Χιλή, καθώς δέκα μέρες μετά το σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου η έλλειψη τροφίμων, νερού, καυσίμων ακόμη και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν φέρει στα όριά τους τους κατοίκους της Κονσεπσιόν και της ευρύτερης κεντρικής Χιλής που επλήγη από τη δόνηση των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός αποκάλυψε το τεράστιο κοινωνικό και ταξικό χάσμα της χιλιάνικης κοινωνίας: Οι πληγέντες ανήκουν στα φτωχότερα και πλέον καταπιεσμένα στρώματα, στις παράκτιες περιοχές κυρίως όπου ολόκληροι οικισμοί εξαφανίστηκαν από τα αλλεπάλληλα τσουνάμι (πλοία και αλιευτικά βρέθηκαν μέχρι και 2 χιλιόμετρα μέσα στη στεριά). Δέκα μέρες μετά, χωριά παραμένουν απομονωμένα και παντελώς αβοήθητα. Οι φτωχογειτονιές επίσης του Σαντιάγο και της κεντρικής Χιλής, όπου δεν εφαρμόστηκαν ποτέ επί του πρακταίου οι αντισεισμικοί κανονισμοί που θέσπισε η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε είναι αυτές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mercurio το 66% των Χιλιανών έκριναν ως βασικές υπαίτιες της καταστροφής τις κατασκευαστικές εταιρείες που δρουν ανεξέλεγκτες, ενώ παράλληλα το 60% επικρίνει την αντίδραση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του σεισμού.

Στη Χιλή, φέρονται να έχουν καταφτάσει 1.135 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ελάχιστη ωστόσο φτάνει στους πληγέντες. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην άμεση αποστολή χιλιάδων στρατιωτών για τον «έλεγχο» του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των «ταραχών»...

Η Κονσεπσιόν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των 14.000 στρατιωτών και εξακολουθεί να επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας 13 ώρες την ημέρα. Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από το σεισμό είναι 800 άνθρωποι από τους οποίους οι 452 έχουν αναγνωρισθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ