Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συζήτηση για το ρόλο της θρησκείας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη σε μερικά φύλλα της εφημερίδας «Πράβντα», στο τμήμα «Βήμα συζητήσεων», δημοσιεύτηκε ένα μεγάλο άρθρο του μέλους του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Υποθέσεις των Κοινωνικών Ενώσεων και Θρησκευτικών Οργανώσεων Βίκτορ Ζόρκαλτσέφ με τίτλο «Το ΚΚΡΟ και η θρησκεία», το οποίο περιέχει πλήθος από συζητήσιμες θέσεις. Σε σχέση με τη δημοσίευση αυτού του άρθρου ο υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, σε επιστολή του στην «Πράβντα», στο Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΡΟ και στον Β. Ζόρκαλτσέφ διευκρίνιζε τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σ' αυτά τα προβλήματα.

Στις 22 Νοέμβρη η εφημερίδα του ΚΚΡΟ «Πράβντα Ροσίι» σε άρθρο με τίτλο «Για την υπεράσπιση του υλισμού» αναφέρει ότι στις 18 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η επιστημονική θεωρητική Σύνοδος με θέμα «Η θρησκεία και η εκκλησία στην πολιτική ζωή της Ρωσίας», που διοργάνωσαν Ρώσοι επιστήμονες σοσιαλιστικού προσανατολισμού. Εισηγητές στη Σύνοδο ήταν γνωστοί ερευνητές, διδάκτορες Φιλοσοφίας, καθηγητές Β.Α. Σαπρίκιν, Μ.Π. Μτσεντλόφ, Ζ.Α. Ταζουρίζινα και ο διδάκτορας Νομικής, καθηγητής Φ.Μ. Ρουντίνσκι. Μίλησε επίσης ο Β.Ι. Ζόρκαλτσέφ.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η λεγόμενη «θρησκευτική αναγέννηση» είναι αποτέλεσμα της βίαιης καπιταλιστικοποίησης της κοινωνίας και της τεχνητής εμφύτευσης της θρησκευτικότητας στη χώρα. Το κυρίαρχο καθεστώς επιδιώκει να αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες στη Ρωσία θρησκείες για την απάνθρωπη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυστηρή κριτική υποβλήθηκε το προαναφερόμενο άρθρο του Ζόρκαλτσέφ «Το ΚΚΡΟ και η θρησκεία». Ο Σαπρίκιν το χαρακτήρισε ως «θεοκατασκευή και φιδεϊσμό σε μια συσκευή». Οι ομιλητές επισήμαναν ιδιαίτερα ότι είναι απαράδεκτο το μπέρδεμα στην επεξεργασία της στάσης του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στους θρησκευόμενους, τη θρησκεία και την εκκλησία. Οι κομμουνιστές τάσσονταν πάντα υπέρ της συμμαχίας θρησκευόμενων και μη θρησκευόμενων, στον αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά στη θρησκεία βλέπουν σωστά την ιδεολογία που αρνείται τον υλισμό και συντελεί στη διαμόρφωση της ιδεολογικής βάσης του σοσιαλσυμβιβασμού. Η συζήτηση στη Σύνοδο ήταν ζωηρή, ενδιαφέρουσα και βαθιά επιστημονική. Ο Ζόρκαλτσέφ παραδέχτηκε ότι πολλές θέσεις του είναι λαθεμένες και εξέφρασε τη λύπη του ότι αυτή η συζήτηση δεν έγινε πριν από πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ