Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο γερο - Τζιμ... στην Κοκκινιά!

Ο Γιώργης Μωραΐτης
Ο Γιώργης Μωραΐτης
Τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει μια ποιοτική, πνευματική «όαση» ουσιαστικής ψυχαγωγίας υλοποιεί ο Δήμος Νίκαιας με τον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος». Το καφενείο «Πέτρινο» του πολυχώρου, ανάμεσα στο θερινό δημοτικό «Σινέ Νίκαια» και στη μεγάλη αίθουσα εκθέσεων, μέσα σε ένα όμορφο πάρκο, μετατρέπεται, από το Πνευματικό Κέντρο, σε «βήμα» προβολής διαφορετικών πολιτισμικών προτάσεων.

Προχτές το βράδυ, στο φιλόξενο και κατάμεστο «Πέτρινο», παρουσιάστηκε το βιβλίο του συντρόφου μας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Γιώργη Μωραΐτη «Ο γερο-Τζιμ (made in USA) - Η βίβλος ενός αγίου». Μια μυθιστορηματική βιογραφία του θρυλικού κομμουνιστή γερο-Τζιμ που βρήκε τραγικό θάνατο στον εμφύλιο, επειδή μπόλιασε με τις ιδέες για μια καλύτερη κοινωνία την τότε νεολαία του χωριού του, της Μενδενίτσας (χωριό και του συγγραφέα) και της ευρύτερης περιοχής.

Για το βιβλίο μίλησε η εκπαιδευτικός Μαρία Μαργιώλα, χαρακτηρίζοντάς το «τονωτικό» για τις νέες γενιές αγωνιστών, και τη συγγραφή του «ηρωική πράξη», αφού ξεκίνησε από τις φυλακές Ιτζεδίν το '61 και ακολούθησε τον συγγραφέα σε όλη την πολυτάραχη πορεία του. Ο Γιώργης Μωραΐτης, συγκινημένος, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και ...κάλεσε τους παραβρισκόμενους σε ξεσηκωμό ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης κατά του εργαζόμενου λαού - «να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί». Κατήγγειλε και την άδικη δικαστική δίωξη του δημάρχου της Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου, την οποία πρέπει «να ματαιώσουμε». Αφηγήθηκε στιγμές και σχέσεις του με την Κοκκινιά, από τα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι και τη μεταπολίτευση και μνημόνευσε τιμητικά νεκρούς του αγώνα.

Ο δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος, δώρισε στον συγγραφέα ένα cd με τραγούδια για την Κοκκινιά και χαρακτήρισε τους αγώνες της γενιάς του Τζιμ και τους νεκρούς της: «λίπασμα για τους αγώνες που θα δυναμώσουν».


Η εκδήλωση «ντύθηκε» μουσικά με τους σολίστες της κλασικής κιθάρας και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου, Νίκο Χατζηελευθερίου και Ειρήνη Κώνστα, οι οποίοι παρουσίασαν έργα του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Στο «Πέτρινο», στις 14/3, παρουσιάστηκε το αφήγημα της αγωνίστριας του ΔΣΕ, Ελένης Μακρυνιώτη - Τραγγανίδα «Και τώρα πού πάω;». Ενα «ταξίδι» στη μετεμφυλιακή Κοκκινιά, μέσα από την προσωπική μαρτυρία για εκείνη τη σκληρή αλλά και ηρωική εποχή, που αποτελεί το περιεχόμενο του αφηγήματος. Την παρουσίαση (που ξεκίνησε με ένα βίντεο που «έδενε» το αφήγημα με εικόνες της Κοκκινιάς εκείνη την εποχή), έκανε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σταύρος Κορομπίλης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ο ηθοποιός, Νίκος Σιδέρης και ο Θωμάς Σίδερης (επιμελήθηκε την έκδοση και το βίντεο). Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτισε ο δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ