Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΟΜ ΡΙΒ
Αγιασμός

Αποσπασματικά έξυπνη κωμωδία, μεταφίλμ που αναφέρεται σε πέντε τουλάχιστον κινηματογραφικές ταινίες και κατορθώνει με ειρωνεία και αλληγορία να συνδέσει το ειδικό με το γενικό και τούμπαλιν. Η Ιρλανδία ακόμη μια φορά καταγγέλλει έμμεσα και άμεσα την αθλιότητα της Ευρωένωσης.

Εξηγούμαι: Το χαμένο Κίλκουλιν'ς Λιπ , έξω από το Μπέλφαστ όπου διαδραματίζεται η ιστορία, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματά. Ποιο πρόβλημα μπορεί να είναι σημαντικότερο από την ανεργία και την φτώχεια που φέρνει η ανεργία , που πρακτικά σου απαγορεύει να ζεις, να κάνεις οικογένεια, και να ανταποκρίνεσαι στοιχειωδώς στις σύγχρονες ανάγκες; «Σε λίγο θα κλείσουν και τα Ταχυδρομεία της περιοχής» λέει ένας, ενώ σε άλλο σημείο του φιλμ αναφέρεται «Περισσότερα ταχυδρομεία κλείνουν». Καλή ώρα... Τέσσερις φίλοι στο Κίλκουλιν'ς Λιπ, για να αποφύγουν την οικονομική μετανάστευση αποφασίζουν να ληστέψουν το μοναδικό προϊόν αξίας που παράγεται στην περιοχή τους. Ενα φορτίο χάπια «Βιάγκρα» που η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» κατασκευάζει έξω από το Μπέλφαστ και κατόπιν μεταφέρει αεροπορικώς στην υπερατλαντική της έδρα. Τα κλεμμένα «Βιάγκρα» σχεδιάζουν να πουλήσουν στο Αμστερνταμ όπου τα ναρκωτικά είναι ελεύθερα. Οταν όμως καταφθάνουν στο χωριό οι Αμερικανοί σεκουριτάδες της ιδιωτικής εταιρείας οι τέσσερις τρομοκρατημένοι πετούν το τεράστιο φορτίο «Βιάγκρα» στο πηγάδι της Παναγίας, απ' όπου αρδεύεται ολόκληρη η περιοχή...

Η τριμελής ιδιωτική αμερικάνικη εταιρεία ασφάλειας, με φουσκωτούς και προδιαγραφές αντιτρομοκρατικής, επελαύνει στα σοκάκια του χωριού με χάμερ, ραδιογωνιόμετρα, τεχνολογικό εξοπλισμό και την Λίντα Χάμιλτον από το φιλμ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ επικεφαλής και επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών. Η γελοιοποίηση και η αποδοκιμασία της αμερικανιάς της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας είναι απόλυτη και καθολική. Μέχρι και η κρατική αστυνομία του τόπου που υποχρεούται να τεθεί, αυτονόητα σχεδόν, στην υπηρεσία της ιδιωτικής αμερικάνικης δεν πιστεύει σε αυτό που κάνει. «Τι είναι χειρότερο από την Αγγλία; Η Αμερική» λέει κάποιος. Το κλεμμένο φορτίο κοστολογείται 63 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία δίνει αμοιβή 2 εκατομμυρίων σε πληροφοριοδότες για την ανεύρεση των ληστών. Η αμοιβή καθιστά το γεγονός πρώτο θέμα σε κανάλια τηλεοπτικά τοπικά, εθνικά και ξένα, το χωριό γεμίζει κόσμο από παντού που ψάχνει για ρουφιάνικο πλουτισμό. Ολοι οι κάτοικοι του Κίλκουλιν'ς Λιπ γνωρίζουν τους δράστες, δε βρίσκεται όμως ούτε ένας να τους καρφώσει για λεφτά... Αισιόδοξο.

Παίζουν: Λίντα Χάμιλτον, Τζον Λιντς, Κορνήλιους Κλαρκ, Λίντα Λιντς κ.ά.

Παραγωγή: Βρετανία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φρέσκο...» (2007-04-17 00:00:00.0)
Ηττα της Εθνικής (2004-08-20 00:00:00.0)
Τα χημικά αίτια της δράσης των μέσων καθαρισμού (2000-05-28 00:00:00.0)
Ο ντετέκτιβ Χάμετ (2000-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-01-21 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Μπάστερ Κήτον (2000-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ