Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Ασφαιρη διεκδίκηση για συνδιαχείριση κονδυλίων

Να κατοχυρωθεί η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) στη διαχείριση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) ζητούν οι νομάρχες της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο ότι έχει ήδη ανατεθεί, με νόμο, η διαχείριση και ο έλεγχος του Γ' ΚΠΣ στη Διαχειριστική Αρχή - στην οποία δε μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης - οι νομάρχες ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών, να εκδώσει εγκύκλιο, μέχρι τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου τους, στις 8 του Δεκέμβρη, που να κατοχυρώνει την παραπάνω συμμετοχή τους.

Την απόφαση έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ζητώντας συγκεκριμένα στην εγκύκλιο να περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις: Πρώτον, η ΝΑ να διαχειριστεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Δεύτερον, να αποσαφηνιστεί πως κανένα έργο δε θα προωθείται για έγκριση στις υπό συγκρότηση διαχειριστικές αρχές, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη έγκριση από το Νομαρχιακό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την κατοχύρωση των παραπάνω είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας, σε σχετική Ολομέλεια των νομαρχών, στις αρχές του μήνα, όμως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ως είχε. Ο ίδιος τότε είχε σημειώσει πως δε θίγεται η δυνατότητα των Νομαρχιών να αποφασίζουν για έργα προς ένταξη στο Γ' ΚΠΣ.

Βέβαια, το σημαντικό και καθοριστικό κομμάτι της υπόθεσης που λέγεται ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου από το Γ' ΚΠΣ, δηλαδή η επιλεξιμότητα, προσπεράστηκε από τον υφυπουργό και έγινε απόλυτα αποδεκτό από την ΕΝΑΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκαθαρίσει πως χρηματοδοτούνται μόνο έργα που αποφέρουν κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη κάθε τόπος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ