Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Η απέλαση δεν έχει εκλείψει οριστικά

Η απειλή της απέλασης παράνομων ή χωρίς άδεια μεταναστών που έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ δεν έχει εκλείψει οριστικά ύστερα απ' τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλοδαπών το περασμένο καλοκαίρι.

Στις 3.7.2000 η υφυπουργός Υγείας Χρ.Σπυράκη έστειλε έγγραφο στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη με το οποίο τον ενημέρωνε πως στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων «... προσέρχονται για παροχή θεραπείας αλλοδαποί ασθενείς με ΕΪΤΖ που δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή έχουν παράνομα εισέλθει σε αυτήν». Η υφυπουργός, αφού γνωστοποιούσε το κόστος αυτής της περίθαλψης στο δημόσιο, ζητούσε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «... όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ειδική αυτή ομάδα αλλοδαπών».

Στις 13.7. 2000 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απέστειλε σε όλα τα νοσοκομεία εγκύκλιο με θέμα την «ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των αλλοδαπών» που για τους παράνομους μετανάστες προβλέπει ότι όταν εισαχθούν σε νοσοκομείο θα ειδοποιείται η αστυνομία.

Στις 27.7.2000 το αρχηγείο της αστυνομίας έστειλε έγγραφο (6634/1-439487) στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες με το οποίο έδινε εντολή να έρθουν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων) και τα νοσοκομεία της χώρας, να καταγράψουν τους παράνομα διαμένοντας και να προχωρήσουν στη διαδικασία απέλασης από τη χώρα μας.

Στις 17.10.2000 το αρχηγείο της Αστυνομίας με νεότερο έγγραφό του, ανέστειλε την ισχύ του προηγούμενου εγγράφου του «... προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα των ασθενών της εν λόγω κατηγορίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων υπουργείων, με βάση τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας».

Την ανάγκη κάλυψης του νομοθετικού κενού που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πρόσβαση των παράνομων αλλοδαπών φορέων στη θεραπεία, επισήμαναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, και οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά του ΕΪΤΖ.

Αντί της κάλυψης η απειλή της απέλασης επανέρχεται, καθώς στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική υπάρχει η διάταξη που προβλέπει σε περίπτωση εισαγωγής μετανάστη ως εκτάκτου περιστατικού στα νοσοκομεία «υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την εισαγωγή του αλλοδαπού στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία ή στην πλησιέστερη υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ