Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τουρκικές προκλήσεις ενόψει διευθετήσεων

Κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έκανε για δεύτερη φορά διέλευση ανάμεσα σε ελληνικά νησιά

Τουρκική κορβέτα, η δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα, προχώρησε χτες σε επίδειξη της σημαίας της, πλέοντας κοντά σε ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα, τουρκικά ραντάρ παρενόχλησαν για πολλοστή φορά τη συχνότητα ασυρμάτου ελληνικού ελικοπτέρου του λιμενικού, που περιπολούσε στο πλαίσιο της FRONTEX στο Φαρμακονήσι.

Η τουρκική κορβέτα TCG BAFRA (F-505) κλάσης «D' Estienne d' Orves», που είχε αποπλεύσει από τον κόλπο της Σμύρνης το μεσημέρι της Δευτέρας, βρέθηκε χτες το μεσημέρι βόρεια και δυτικά της Σαντορίνης, ακολουθώντας πορεία προς το Σούνιο. Η τουρκική κορβέτα κινήθηκε δυτικά και άρχισε να πλέει στο νότιο Αιγαίο μεταξύ των Κυκλάδων, υπό την παρακολούθηση της ελληνικής κανονιοφόρου ΝΑΥΜΑΧΟΣ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αμυνας, η τουρκική κορβέτα παραβίασε ελληνικά χωρικά ύδατα και ο τρόπος πλεύσης της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί «αβλαβής διέλευση». Μια βδομάδα πριν, άλλη τουρκική κορβέτα έπλευσε ανάμεσα στην Τζια και το Σούνιο.

Την ίδια περίπου ώρα, ηλεκτρονική παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ δέχτηκε το ελικόπτερο του Λιμενικού, το οποίο πετούσε βόρεια απ' το Φαρμακονήσι εντός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο της Frontex. Η τουρκική πλευρά ζήτησε την αποχώρηση του ελικοπτέρου από την περιοχή, ισχυριζόμενη ότι αυτό πετούσε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το ελικόπτερο τελικά συνέχισε την πορεία του και ολοκλήρωσε την περιπολία που έκανε κανονικά.

Οι τουρκική προκλητικότητα, εκτός του ότι εξυπηρετεί το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι μεταξύ Ερντογάν και στρατηγών, υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που προωθούνται διευθετήσεις με ΝΑΤΟικό καπέλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές διελεύσεις, σε τίποτα δεν εμποδίζουν την επίσκεψη του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, στο τέλος του μήνα στην Αγκυρα, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ