Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Βήμα καταγγελίας και προβληματισμού

Εγινε χτες με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα και άλλων φορέων

Βήμα καταγγελίας και προβληματισμού για όλο το πλέγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Σταδιοδρομία, ασφάλιση, συνταξιοδότηση και αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προτάσεις, λύσεις, προοπτικές». Διοργανωτές ήταν η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εισηγήσεις αναφέρθηκαν στα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις και τις προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στις μεταθέσεις και στις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στη ζωή όσων υπηρετούν στο Στρατό, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Στο επίκεντρο του προβληματισμού η αναγκαιότητα ύπαρξης συνδικαλισμού αλλά και συλλογικής έκφρασης εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, με δεδομένες πάντα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο χώρο.

Την ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των στελεχών και τόνισε ότι συνδέονται με τη συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σήμερα στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους. Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγιναν παρεμβάσεις από εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα να δοθεί συνέχεια σε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να αποκτήσουν φωνή οι «ένστολοι πολίτες».

Η εκδήλωση συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση ότι παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση η αίτηση που είχε γίνει δεκτή από το Πρωτοδικείο το 2005 για την ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Πρωτοδικείο είχε εγκρίνει την αίτηση για την ίδρυση του συνδικαλιστικού σωματείου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας άσκησε έφεση και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αντίθετα προς την πρωτόδικη απόφαση δέχτηκε ότι το Σύνταγμα, οι νόμοι δεν επιτρέπουν το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και πως ο σχετικός περιορισμός είναι θεμιτός. Στο σκεπτικό της εφετειακής απόφασης αναφέρεται ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις που ίσχυσαν για συνδικαλισμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην εφετειακή απόφαση άσκησαν αίτηση αναίρεσης οι αξιωματικοί του υπό ίδρυση σωματείου και τελικά, το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ