Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμος συμφερόντων και ανταγωνισμοί

Κορυφώνονται οι συζητήσεις για τον τρόπο δανειοδότησης της Ελλάδας, στο φόντο των κλιμακούμενων αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Η συζήτηση για τη δανειοδότηση της Ελλάδας κρύβει από πίσω ισχυρούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που εχθρεύονται το λαό και τα δικαιώματά του
Η συζήτηση για τη δανειοδότηση της Ελλάδας κρύβει από πίσω ισχυρούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που εχθρεύονται το λαό και τα δικαιώματά του
Η διαρροή ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για ένα «συγκεκριμένο πακέτο διάσωσης» προς την Ελλάδα, με «αυστηρούς όρους», πυροδότησε νέο γύρο συζητήσεων χτες, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η συγκεκριμένη διαρροή δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» και αποδίδεται σε ανώτερο αξιωματούχο στο Βερολίνο.

Οι όροι της Γερμανίας, όπως καταγράφονται στο δημοσίευμα, είναι οι εξής: Να έχει εξαντληθεί η ικανότητα της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές παγκοσμίως. Το ΔΝΤ να έχει συμφωνήσει σε μια «ουσιαστική συνεισφορά» στο πακέτο διάσωσης. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ να έχουν συμφωνήσει να διαπραγματευτούν νέους κανόνες για να εμποδιστεί η οποιαδήποτε επανεμφάνιση ανάλογης κρίσης δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μιλώντας προχτές το βράδυ στη γερμανική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στο μηχανισμό βοήθειας, δήλωσε: «Στην παρούσα φάση μιλάμε για ένα πιθανό εργαλείο, με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε μια χώρα η δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο πρέπει να πω ότι γι' αυτό θα υπάρχουν προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν επιτρέπεται να έχει τη μορφή επιδότησης και μεταφοράς κεφαλαίων. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί όροι και ανάγκες. Τρίτον, η χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει τεράστιο και άμεσο πρόβλημα. Τέταρτον, πρέπει να αντιμετωπίζει τεράστιο και άμεσο πρόβλημα το σύνολο της Ευρωζώνης».

«Εάν υπάρχει πρόβλημα και πληρούνται οι προϋποθέσεις, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη λήψη θαρραλέων αποφάσεων, και εφόσον υπάρχει πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, τότε δεν είναι παράλογο να κινηθούν οι χώρες της Ευρωζώνης για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για αυτοάμυνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης είναι σωστά, σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε στη λήψη νέων αποφάσεων, τις οποίες εμείς θεωρούμε πειστικές, ακόμη και θαρραλέες, είναι αποτέλεσμα των υποδείξεων των αρχηγών και πρωθυπουργών κρατών αλλά και της ΕΚΤ προς την Ελλάδα». Υπογράμμισε με νόημα ότι «όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να υπάρχει αμέλεια».

Γιουρογκρούπ πριν από τη Σύνοδο;

Χτες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες διέρρευσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση κοινής θέσης ως προς το «εργαλείο» βοήθειας προς την Ελλάδα και το ρόλο του ΔΝΤ, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής. Αργά το βράδυ, σύμφωνα με το «Bloomberg», Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε «εμπλοκή του ΔΝΤ στο όποιο πακέτο στήριξης καταληχθεί για την Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, με κοινή συνέντευξή τους, είχαν ζητήσει τη σύγκληση του Γιουρογκρούπ για το θέμα της Ελλάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στην επίσημη ατζέντα της οποίας ούτως ή άλλως δεν καταγράφηκε ως θέμα προς συζήτηση η δανειοδότηση της Ελλάδας.

«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών Οικονομικών του Γιουρογκρούπ αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής, για να συζητήσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ ο Θαπατέρο τόνισε: «Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν τη διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Γιουρογκρούπ. Πρέπει το Γιουρογκρούπ να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει».

Αντίστοιχη στάση κρατάει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ντιρκ ντε Μπάκερ - σχεδιάζει να συγκαλέσει το Γιουρογκρούπ μέσα στη βδομάδα προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ως «καλή επιλογή» κρίνει τη σύγκληση του Γιουρογκρούπ ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, συμπληρώνοντας ότι «αν μπορέσουμε να προσανατολιστούμε (και να εργαστούμε) προς μια συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία είναι σαφέστατο ότι η ζώνη του ευρώ είναι η κινητήρια δύναμη ενός μηχανισμού βοήθειας και όπου το ΔΝΤ θα επέμβει ως τεχνική βοήθεια και ως χρηματοδότηση, τότε μπορούμε ίσως να πετύχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, συναντήθηκε χτες με τον Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, με αντικείμενο το κατά πόσον το θέμα της Ελλάδας θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής. Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ. Ακόμα τόνισε: «Το να συντηρεί κανείς το κλίμα αβεβαιότητας δεν είναι ποτέ θετικό». Και υπογράμμισε ότι θα ήταν θετικό να κατέληγαν οι συζητήσεις σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την επικύρωνε.

Ερχονται νέα αντιλαϊκά πακέτα

Απαντώντας στις πιέσεις για άμεση απόφαση και επαναλαμβάνοντας ότι το ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, μιλώντας χτες σε γερμανικό ραδιόφωνο είπε: «Θα πρότεινα όμως να λάβουμε υπόψη και την άλλη όψη του νομίσματος, τις συνέπειες δηλαδή του να αποφασίζαμε τώρα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης και έτσι δεν βοηθούμε κανέναν στην Ευρώπη όταν αποδυναμώνουμε μια ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία. Επενδύουμε στη σταθερότητα στη Γερμανία γιατί πιστεύουμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακόμα, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μόλις αποφάσισε ένα πολύ θαρραλέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνει το σωστό δρόμο (...) Φοβάμαι ότι θα αποδυναμωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που προβληθεί η οικονομική στήριξη και ακολούθως πιστέψουν ορισμένοι στη χώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και τόσο αναγκαίες».

«Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ερκι Λίκανεν. «Η βασική ιδέα της ΕΕ και της νομισματικής ένωσης είναι ότι κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τις δημοσιονομικές πολιτικές του και καθένα τις διαχειρίζεται μόνο του. Τα κράτη δεν μπορούν να αλληλοχρηματοδοτούνται».

«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι ντόμινο θα προκαλέσει μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, ειδικά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, στην εφημερίδα «Salzburger Nachrichten», καλώντας την ΕΕ να καταλήξει σε παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στους «New York Times» σημειώνεται ότι «η Ευρώπη δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της και δεν παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ίδια την ΕΕ (...) Αρνητικά, δε, επηρεάζει και τις ΗΠΑ, καθώς η πτώση του ευρώ ανεβάζει το δολάριο, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα και δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

Τονίζεται ακόμα ότι «αν συνεχιστεί αυτή η αποτυχία, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ, κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ και θα θέσει σε αμφιβολία το μέλλον του ευρώ».

Μαίνεται και ο εμπορικός πόλεμος

Πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτελούν και οι εμπορικοί πόλεμοι που οξύνονται. Ενας εξ αυτών, ο πόλεμος μεταξύ της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας «Boeing» και της ευρωπαϊκής «Airbus» κρίθηκε - προς ώρας - υπέρ της πρώτης, αφού χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε υπέρ της «Boeing» στη διαμάχη αναφορικά με τα 15 δισ. δολάρια που χορήγησαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην «Airbus». Δικαίωσε έτσι την αμερικανική προσφυγή ότι η οικονομική βοήθεια επί σειρά ετών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς την «Airbus» αποτελεί «απαγορευμένη επιχορήγηση».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση στη 14χρονη ιστορία του ΠΟΕ, και η ετυμηγορία κατά τους αναλυτές θα επιφέρει νέους τριγμούς στις σχέσεις, οικονομικές και εμπορικές, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο «πόλεμος των αιθέρων» δεν έχει κλείσει, καθώς εκκρεμεί η προσφυγή της ΕΕ εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ - επικαλούμενη στρατιωτικά συμβόλαια, χορηγίες από τα ερευνητικά προγράμματα της NASA και φορολογικές εκπτώσεις - για τη βοήθεια προς την «Boeing» για την ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους 787 Dreamliner, το αντίπαλο δέος στο Α380, καθώς και άλλων αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, νέα αντιλαϊκή καταιγίδα προμηνύεται το επόμενο τρίμηνο στα καπιταλιστικά κράτη, όπως δηλώνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ συστήνει την έναρξη της άρσης των «έκτακτων μέτρων τόνωσης» των οικονομιών το 2011, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που αυτά έχουν προκαλέσει στους προϋπολογισμούς. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το 2011 τα δημόσια χρέη θα υπερβούν το 100% του ΑΕΠ στην περιοχή των 30 κρατών - μελών του.

Τέλος, οι γνωστοί οίκοι «Fitch», «Moody's» και «Standard and Poor's» έχουν προειδοποιήσει την Ιαπωνία ότι απειλείται με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, στην περίπτωση που προχωρήσει στη θέσπιση ενός νέου «νομισματικού πλαισίου» και δεν πραγματοποιήσει άμεσα περικοπές στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα ή θα μειώσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της έλλειψης πόρων ύψους 7 τρισ. γεν (περίπου 57 δισ. ευρώ) για το οικονομικό έτος μέχρι τις 31 Μάρτη 2011. Το εθνικό χρέος της χώρας αγγίζει το 200% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όπως λένε οι αναλυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ικανοποίηση» για τα πρώτα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (2015-07-17 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2015-06-26 00:00:00.0)
Παζάρια γύρω από τη χρεοκοπία του λαού (2015-06-20 00:00:00.0)
Καθρέφτης των ανταγωνισμών που οξύνονται (2012-11-25 00:00:00.0)
Ζητάει επιβράβευση για τη σφαγή του λαού (2012-11-24 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο πακέτο μέτρων (2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ