Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα δέσμη φιλομονοπωλιακών ανατροπών

Μαζί με τα μέτρα - «ανάσα» για το κεφάλαιο, ο Α. Σαμαράς πρότεινε χτες έξι «μεταρρυθμίσεις» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας

Οπως και η κυβέρνηση, έτσι και η ΝΔ βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να τα εμποδίσουν
Οπως και η κυβέρνηση, έτσι και η ΝΔ βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να τα εμποδίσουν
«Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων», με στόχο την ολόπλευρη στήριξη των επιχειρήσεων, προτείνει ως διέξοδο από την κρίση ο Α. Σαμαράς, ζητώντας ταυτόχρονα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να προχωρήσουν οι ανατροπές στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Τις αντιδραστικές αυτές αλλαγές, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να τις πλασάρει ως τη «μόνη ρεαλιστική ελπίδα», μιλώντας χτες στην εκδήλωση της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν».

«Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, σχεδόν ταυτόχρονα και πρέπει να τα αλλάξουμε άμεσα. Εχουμε πλέον τη νομιμοποίηση να τα αλλάξουμε όλα, γιατί το παλαιό έτσι και αλλιώς καταρρέει», αποφάνθηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία και τις ανατροπές σε κινητήρια δύναμη». Δήλωσε ότι δε φοβάται χρεοκοπία της Ελλάδας με την κυριολεξία του όρου, επειδή όπως είπε «δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, χρεοκόπησε το κοινωνικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση παρέπεμψε στο χρεοκοπημένο ιδεολόγημα ότι «πρέπει να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να υπάρξουν εισοδήματα, να υπάρξουν κέρδη». Στο πλαίσιο αυτό, επανέφερε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να υλοποιηθούν ταχύτατα τα 23 μέτρα - ανάσα για το κεφάλαιο, για να αντέξει η κοινωνία «το σοκ της προσαρμογής» και να αποφευχθεί «η βαθιά ύφεση».

Εσπευσε όμως να αποσαφηνίσει ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν και χρειάζεται να προχωρήσει μια δέσμη αντιδραστικών αλλαγών, ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, όπως το χαρακτήρισε. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε έξι τέτοιες «μεταρρυθμίσεις» που συνοψίζουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου κατά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε πολιτικό επίπεδο «χρειαζόμαστε ένα επιτελικό κυβερνητικό σχήμα, μικρό και ευέλικτο», που θα μπορεί «να προγραμματίζει, σχεδιάζει, συντονίζει, ελέγχει και να κάνει έγκαιρα διορθώσεις πορείας», όπως είπε. Βασική αποστολή βέβαια του επιτελικού οργάνου είναι η διευκόλυνση των «επενδυτών», δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου.

Η επόμενη μεταρρύθμιση είναι η «απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας», δηλαδή η άρση κάθε εμποδίου για τη δράση των μονοπωλίων. Στόχος, η «σταδιακή κατάργηση όλων των στρεβλώσεων που υπάρχουν στις αγορές: από μονοπωλιακές καταστάσεις, μονοπωλιακές πρακτικές, καρτέλ, μέχρι εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων και κατάργηση κλειστών επαγγελμάτων».

Η πάταξη της φοροδιαφυγής περνάει μέσα από το παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών προκειμένου να συνεχιστεί η φοροαπαλλαγή και φοροασυλία του κεφαλαίου. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη, τόνισε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διευκρίνισε ότι μιλά για τη μετά την κρίση εποχή.

Μείζονα σημασία έχει για τη ΝΔ «ο περιορισμός του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων». Οπως επεξήγησε, οι επιχειρήσεις πρέπει να απαλλαγούν από «ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φόρο κερδών, φόρο εισοδήματος, δημοτικά τέλη, εργοδοτικές εισφορές, γραφειοκρατικό κόστος, πνευματικά δικαιώματα»(!)...

Αύριο ο Α. Σαμαράς θα είναι κεντρικός ομιλητής στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της Α. Μέρκελ, προκειμένου να διατυπώσει «προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ