Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βασικός πυλώνας της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «Εκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ»

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «Εκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ» παρενέβη την Πέμπτη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η καπιταλιστική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων και έδωσε στο κεφάλαιο την ευκαιρία να εντείνει την εφαρμογή των αντεργατικών στρατηγικών επιλογών του. Υπό το κράτος τρομοκράτησης των εργαζομένων, η πλουτοκρατία εξαπέλυσε έναν πραγματικό πόλεμο ενάντια σε θεμελιώδη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα με στόχο την αύξηση των κερδών της.

Βασικός πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η σκληρή πολιτική που ασκεί έχει αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και οι από την ίδρυσή της συνεχείς εκκλήσεις για συμπίεση των μισθών και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην καπιταλιστική κρίση.

Η ΕΚΤ στάθηκε ουσιαστικός αρωγός της προσπάθειας της πλουτοκρατίας να ρίξει το βάρος της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων. Διοχέτευσε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους και καλεί σήμερα τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα και να επιστρέψουν αυτά τα κονδύλια.

Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι άλλη μία απόδειξη της ιμπεριαλιστικής διακρατικής φύσης της ΕΕ και του ευρώ που είναι τόσο εχθρικά στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.

Οι Σειρήνες του "ευρωμονόδρομου" και της καπιταλιστικής ανάπτυξης αναλώνονται πλέον στη δημιουργία κίβδηλων διλημμάτων σχετικά με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν μπορούν όμως να καλύψουν τη στυγνή πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, που ξεχύνονται στους δρόμους διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα του κεφαλαίου.

Γι' αυτό χρειάζεται ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, της πάλης για την αποδέσμευση από την ΕΕ, της πάλης για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία και το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ