Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι κομμουνιστές να αναδείξουν την ταξική φύση της γυναικείας ανισοτιμίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες με θέμα: «Ο ρόλος των κομμουνιστών στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών»

(Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΪΛΗ).-

H ανάδειξη της ταξικής ρίζας της γυναικείας ανισοτιμίας, η επικαιρότητα του σοσιαλισμού που έρχεται στην επιφάνεια και μέσα από το γυναικείο ζήτημα, όπως επίσης και η πρωτοφανής επίθεση που δέχονται στον καπιταλισμό ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι γυναίκες εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, νέες των λαϊκών οικογενειών σε όλα τα μέτωπα της ζωής τους, ήταν το στίγμα του Διεθνούς σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με θέμα: «Ο ρόλος των κομμουνιστών στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών». Στο σεμινάριο πήραν μέρος 26 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από κάθε μεριά του πλανήτη.

Το ΚΚΕ συμμετείχε στις εργασίες με πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που ήταν και η κεντρική εισηγήτρια του σεμιναρίου. Επίσης συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και άλλα στελέχη από το Διατμηματικό Τμήμα της ΚΕ για την Ισοτιμία και την Χειραφέτηση των Γυναικών και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, μια σημαντική παρέμβαση με γενική συμβολή - κάτι που υπογραμμίστηκε από όλους τους αντιπροσώπους - για την ανάγκη να δυναμώσει ο ρόλος του κομμουνιστικού κινήματος στον αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, να ενισχυθεί η ιδεολογική αντιπαράθεση με την ανάδειξη της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Στο σεμινάριο έγινε πλούσια συζήτηση, η πείρα που κατατέθηκε από όλους τους αντιπροσώπους ήταν ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί ένα ακόμα βήμα ώστε το γυναικείο ζήτημα να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς των κομμουνιστών στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες.

Μια αναπόφευκτη σύγκριση

Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Γεωργία, η Τσεχία κ.ά. για την τεράστια συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης στην γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία, όπως και για την απώλεια των σημαντικών κατακτήσεων των γυναικών με τη νίκη της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες τα τελευταία 20 χρόνια τα έχουν χάσει όλα, όχι επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή οι εργάτες έχασαν τον σοσιαλισμό. Αποκαλυπτική ήταν και η πείρα που ήρθε από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα των λεγόμενων πλούσιων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σουηδία κ.ά., σχετικά με τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων όλων των ηλικιών, την βαθιά εκμετάλλευσή τους και μάλιστα στο όνομα της ισότητας. Πείρα που ανέδειξε τις τραγικές συνέπειες που έχουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που στις περισσότερες χώρες ξεπέρασαν τα 65, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, το χτύπημα στη μητρότητα.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε και με την επισήμανση ότι χρειάζεται στο εξής μια πιο συστηματική ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα για την εξειδίκευση της στρατηγικής στις γυναίκες, για τον συντονισμό, για την ενίσχυση του διεθνούς ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Τέλος, εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα αλληλεγγύης ένα προς τη σοσιαλιστική Κούβα και το άλλο προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Κούβα: στην προπαγάνδα της ΕΕ απαντάμε με τις κατακτήσεις μας

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το μήνυμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, που διαβάστηκε από τον πρέσβη της Κούβας στο Βέλγιο, Ελιο Ροντρίγκες, και το οποίο ήταν μια πληρωμένη απάντηση στην υποκρισία της ΕΕ σχετικά με την προβολή ζητημάτων που αφορούν τάχα τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να χτυπήσει την κουβανική επανάσταση.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: Ενώ όλοι εμείς στην Κούβα γιορτάσαμε την 8η Μάρτη με την χαρά όσων έχουμε κατακτήσει για την ισοτιμία και όσων θα βελτιώσουμε στο μέλλον για τις προκλήσεις που ακόμα έχουμε, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη παλεύουν για το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά, στην ανεργία και την ελαστική εργασία. Από τα 490 εκατ. κατοίκους της ΕΕ, τα 80 εκατ. είναι θύματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες, ανάμεσά τους και μετανάστριες. Πολλά θα μπορούσαν να αναφερθούν που δείχνουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού για τη γυναίκα: Πρόσφατα δημιουργήθηκαν ειδικά, δωρεάν κέντρα φροντίδας σε όλη τη χώρα για εγκύους με αναπνευστικά νοσήματα ή ασθενείς της νέας γρίπης Η1Ν1. Η παρέμβαση των εκπροσώπων της Κούβας ήταν ένα μόνο δείγμα που αποδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, σε μια χώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού ακριβώς γιατί επιλέγει αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα Κομμουνιστών της Κιργιζίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ