Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται οι διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά

Την αποστρατικοποίηση των νησιών ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Μπαγίς, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό

Με κάθε ευκαιρία, η Τουρκία επαναφέρει τις αξιώσεις της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην άμυνα στη χώρας

Associated Press

Με κάθε ευκαιρία, η Τουρκία επαναφέρει τις αξιώσεις της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην άμυνα στη χώρας
Τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ΝΑΤΟικών προδιαγραφών αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου περιέγραψε με δηλώσεις του ο υπουργός της Τουρκίας για θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, αλλά υποστήριξε ότι «ήταν τυχαία», γιατί συνέπεσε να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τούρκο αξιωματούχο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Εγ. Μπαγίς ανακοίνωσαν ότι στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη θα έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η «επίτευξη σταθερότητας» με τη γειτονική χώρα, χαρακτήρισε «σημαντική τη συνάντηση» με τον Ερντογάν και ανέφερε ότι είναι ευκαιρία «να δρομολογηθεί η εδραίωση μιας νέας βάσης».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης «για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και προανήγγειλε «θεαματικά αποτελέσματα» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο πρωθυπουργών.

Ζητούν αποστρατικοποίηση

Ο 25ος Μεσημβρινός (με κόκκινο χρώμα) ανατολικά του οποίου επιδιώκεται να απαγορευτούν οι πτήσεις και να αποστρατιωτικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά. Η μπλε γραμμή σηματοδοτεί τα όρια του FIR Αθηνών
Ο 25ος Μεσημβρινός (με κόκκινο χρώμα) ανατολικά του οποίου επιδιώκεται να απαγορευτούν οι πτήσεις και να αποστρατιωτικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά. Η μπλε γραμμή σηματοδοτεί τα όρια του FIR Αθηνών
Ο Εγ. Μπαγίς δείχνοντας και τις προθέσεις της Τουρκίας για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στο Αιγαίο, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να αποκλείσει από τις στρατιωτικές παρελάσεις τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα» και τη συνέδεσε συνειδητά με την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου!

«Αποκλεισμός των βαρέων όπλων πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο γιατί είναι περιοχές ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς, παραπέμποντας έμμεσα στα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αποστρατικοποίηση των νησιών και απαγόρευση των πτήσεων ανατολικά του 25 Μεσημβρινού. Ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά για τις τουρκικές οχλήσεις».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ακόμα ότι τώρα που η Ελλάδα «ξεπέρασε το σκόπελο της οικονομίας, πρέπει να ενταθούν οι ενέργειες ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές». Κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «διαφορές», ανοίγει το δρόμο για συνολικές διευθετήσεις στο χώρο του Αιγαίου, έτσι όπως επιβάλλονται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο Μπαγίς επίσης ανέφερε ότι «τέσσερις γενναίοι άνθρωποι διαχειρίζονται το Κυπριακό» και προέβλεψε ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις».

Συνομιλίες με Γκρουέφσκι

Την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, «σε θετικό κλίμα», όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγινε «ανταλλαγή απόψεων με ήπιο τρόπο για την εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Με δηλώσεις του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας) παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους». Ωστόσο, σημείωσε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα».

Τις κυοφορούμενες εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο περιγράφει η επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, ISAF. Παράλληλα, ο Μπ. Ομπάμα προτρέπει την ΠΓΔΜ να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σημειώνοντας σχετικά:

«Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εργάζεστε μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα σας να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των ευρωατλαντικών της επιδιώξεων». Σημειώνεται ότι με την αποστολή επιπλέον 79 στρατιωτών που έγινε χτες, η δύναμη της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν θα ανέρχεται συνολικά στους 242 στρατιώτες, που σε ποσοστό αναλογεί στο 4% επί του συνόλου του στρατού της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ