Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κορυφή του παγόβουνου η περίπτωση της Ελλάδας

Μια άλλη ματιά στις αποφάσεις της ΕΕ μέσα από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της επόμενης μέρας

Ο διεθνής Τύπος εκτιμά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο «μηχανισμό στήριξης» μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην τρομοκράτηση και την καθυπόταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτός είναι ο μύχιος, αλλά μάταιος πόθος τους
Ο διεθνής Τύπος εκτιμά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο «μηχανισμό στήριξης» μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην τρομοκράτηση και την καθυπόταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτός είναι ο μύχιος, αλλά μάταιος πόθος τους
Οι αντιθέσεις, που εκφράστηκαν στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παραμένουν κυρίαρχες στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις την επομένη της απόφασης για τη συγκρότηση «μηχανισμού στήριξης» των χωρών της ευρωζώνης με οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η δήλωση του αναπληρωτή διοικητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Τσου Μιν, ο οποίος διακρίνει μια γενική δημοσιονομική κατάρρευση που απλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μια περίπτωση, αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία», δήλωσε ο Τσου Μιν σε ένα φόρουμ επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο «Dow Jones Newswires», είπε: «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία γιατί είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος χώρα, αλλά δε βλέπουμε κανένα αποφασιστικό μέτρο που θα έδινε ένα μήνυμα στην αγορά ότι μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτήν. Η αγορά παραμένει λοιπόν πολύ ρευστή».

Ο γερμανικός Τύπος, από τη μια αναγνωρίζει την απόφαση της ΕΕ ως νίκη της Α. Μέρκελ - που εκτιμάται ότι έδωσε ώθηση στον κυβερνητικό συνασπισμό μπροστά στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Από την άλλη, όμως, ανησυχεί μήπως η Γερμανία έχασε τη διαπραγματευτική της δύναμη σε άλλα θέματα και υπογραμμίζει τη χαμένη συναίνεση εντός της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της «Handelsblatt»: «Από πού θα προέλθει τώρα η πλειοψηφία για έναν Γερμανό πρόεδρο της ΕΚΤ;». «Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε ίσως μια νίκη, αλλά για να το επιτύχει υπήρξε μεγάλη ρήξη. Μετά τη μάχη για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον στην πράξη ελπίδα για την εξεύρεση νέας συναίνεσης στους κόλπους της ΕΕ», σχολιάζει η οικονομική γερμανική εφημερίδα υπό τον τίτλο: «Πικρή νίκη».

Οι «Financial Times Deutschland» κυκλοφορούν με τίτλο «Γερμανική διαταγή» και γράφουν ότι «ο συμβιβασμός βγάζει προς το παρόν τον Ελληνα ασθενή από τη μονάδα ανάνηψης. Αλλά αμέσως και αναπόδραστα ένας άλλος εισέρχεται στην ανάνηψη: Η νομισματική ένωση αυτή καθ' αυτή». «Η Ανκελα Μέρκελ θριαμβεύει. Η ευρωομάδα υιοθέτησε σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα με τους δικούς της όρους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό: Η "Μις Ευρώπη" έγινε για τους εταίρους της στην ΕΕ "Κυρία Οχι" και αυτό κινδυνεύει να αλλοιώσει συνολικά την εικόνα» της Γερμανίας στην Ευρώπη, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Der Spiegel».

Η Α. Μέρκελ «προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα» και «δίνει μια θλιβερή εικόνα της χώρας της» επειδή απευθύνεται στο ΔΝΤ, υποστηρίζει η «Frankfurter Rundschau». «Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα (...) Αυτό το παιχνίδι της ισχύος ωφέλησε την ΕΕ, γιατί έδωσε στον άσωτο την προειδοποίηση ότι θα πρέπει να συμμαζευτεί και επομένως επιτέλους να επιβάλει μια δημοσιονομική πειθαρχία παρά να υπολογίζει στην Ευρώπη να τον συντηρήσει για να διατηρήσει το στιλ που έχει συνηθίσει», σημειώνεται σε σχόλιο του εκδότη της εφημερίδας «Die Zeit», Γιόζεφ Γιόφε.

Αντεγκλήσεις και επικρίσεις

«Το γερμανικό βαρίδι» είναι ο τίτλος της γαλλικής «Liberation», η οποία κατηγορεί τη Γερμανία πως «αντί να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, το Βερολίνο θέλει να επιβάλει στις χώρες - μέλη μια συμφωνία που περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Για «επώδυνο τοκετό» κάνει λόγο η εφημερίδα «Le Figaro», σημειώνοντας ότι η γερμανική επιμονή ανάγκασε τα άλλα κράτη - μέλη να δεχτούν «μια σημαντική εμπλοκή» του ΔΝΤ, καθώς «όλοι έβλεπαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Αλλά χθες (σ.σ. την Πέμπτη) το βράδυ, η απειλή μιας κατάρρευσης του ευρώ δεν τους άφησε περιθώρια επιλογής».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «ο γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός, ο οποίος επεβλήθη υπό επείγουσες συνθήκες, δε διέλυσε τις διαφωνίες. Το Βερολίνο, με συγκαλυμμένο τρόπο, ανησυχεί για τη γαλλική τάση προς μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις. Αντίθετα, το Παρίσι επέκρινε ανοικτά, μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ, ένα γερμανικό μοντέλο που βασίζεται στην αποταμίευση και τις εξαγωγές και το οποίο τροφοδότησε τα ελλείμματα των γειτονικών της χωρών».

Την ίδια στιγμή, η «Le Monde», με τον τίτλο «Μεγάλος κακός λύκος», σημειώνει ότι ενισχύεται ο διεθνής ρόλος του ΔΝΤ και πως η προσφυγή στο Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί ατιμωτική για την ΕΕ. Ωστόσο, προσθέτει ότι «η ΕΕ δεν είναι συνηθισμένη να αντιμετωπίζει την αντιδημοτικότητα των θεραπειών-σοκ και θα μπορούσε να υποχωρήσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Το Ταμείο αντίθετα δεν έχει το φόβο να διακυβεύσει τη φήμη του "μεγάλου κακού λύκου", για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει θυσίες στον πληθυσμό».

«Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να τέλειωσε για τώρα, αλλά οι ισχυρές πιέσεις μάλλον θα παραμείνουν ένα τεράστιο θέμα στην ευρωζώνη για χρόνια. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που υποφέρουν από κάποιες ισχυρές πιέσεις είναι απίθανο να δουν τον ελληνικό μηχανισμό ως κάποιου είδους ελκυστική πανάκεια», σημειώνει σε σημείωμά του ο David Mackie, οικονομολόγος της «JP Morgan».

Ασαφείς χαρακτηρίζει τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού ο Joergen Michels, επικεφαλής των οικονομολόγων στην ευρωζώνη της «Citigroup Inc», συμπληρώνοντας: «Καθώς όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι υποχρεωμένες να συμφωνήσουν ομόφωνα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η ενεργοποίησή του είναι ιδιαίτερα αμφίβολη». «Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο και δε θα πρέπει να έχει ρόλο», επανέλαβε και χτες ο Βίτορ Κονστάντσιο, υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ.

Σε Βουλγαρία - Πορτογαλία

«Καλή είδηση» για τη Βουλγαρία, χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμπληρώνοντας: «Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Κι αφού το 30% περίπου των βουλγαρικών τραπεζών είναι ιδιοκτησία ελληνικών τραπεζών μια "ολίσθηση" στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για τη Βουλγαρία».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε χτες κατά της δυνατότητας εξαίρεσης μιας χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας» και τονίζοντας: «Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στη Γερμανία, να μπορούμε με τη μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος - μέλος από τη ζώνη του ευρώ (...) Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με τη δική του θέληση (...) Μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους - μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους - μέλους».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει χώρα σε κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», απαντώντας στο φόβο που διατυπώνεται για επίθεση των αγορών στις οικονομίες κι άλλων κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα για την Πορτογαλία, μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch», ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε πως «δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος» σύγκρισης Ελλάδας - Πορτογαλίας και πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση της Πορτογαλίας είναι «πολύ φυσική και φυσιολογική», καθώς βρίσκεται πλέον «στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και την Ιρλανδία».

Δηλώνουν όλοι ευχαριστημένοι

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, έσπευσαν να χαιρετίσουν οι «16», ενώ στο περιθώριο των συναντήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνησης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Σαν Κλοντ Τρισέ, σημειώνοντας: «Σήμερα η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ».

«Αυτό που θέλαμε, αυτό πετύχαμε», σημείωναν χτες στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα προσφύγει στο μηχανισμό» καθώς επιθυμεί να συνεχίζει να δανείζεται από τις αγορές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θετικό το σχέδιο απόφασης».

«Κατ' αρχήν η εξέλιξη δεν είναι αρνητική», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο πρόεδρος των Εμποροβιομηχάνων ζητάει κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό με την έκδοση ενός κρατικού ομολόγου που θα απευθύνεται στις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό «δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους».

«Ανακούφιση για την οικονομία, τις τράπεζες και τον κρατικό δανεισμό», είδε στις αποφάσεις της Συνόδου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας «προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας» τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος «με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο οι θυσίες μας».

Αναφέρει ακόμη πως «ο πολύπλοκος μηχανισμός στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ μπορεί να κρίνεται ως "δυσκίνητος", αλλά αποτελεί την έσχατη λύση στήριξης για τη χώρα μας, εάν φυσικά χρειαστεί, και αποτελεί τη μοναδική άμυνά μας στους διεθνείς κερδοσκόπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ