Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Νέες «διευκολύνσεις» σε κυβέρνηση, τράπεζες, μονοπώλια

Αφθονο χρήμα στην κεφαλαιοκρατία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έναν ακόμη χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει να ξελασπώσει το τραπεζικό κεφάλαιο, φορτώνοντας το κόστος στο λαό

Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει να ξελασπώσει το τραπεζικό κεφάλαιο, φορτώνοντας το κόστος στο λαό
Με μια κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για την προσωρινή εκτόνωση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στα επιμέρους συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, συνολικά της κεφαλαιοκρατίας.

Η «διευθέτηση» σχετικά με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τόσο γι' αυτά που ήδη έχουν εκδοθεί - και διακινούνται από τράπεζα σε τράπεζα - όσο και γι' αυτά που πρόκειται να εκδοθούν, βρίσκεται απολύτως μέσα στην ήδη επεξεργασμένη «στρατηγική εξόδου από την κρίση», στη λεγόμενη «σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων» που πάρθηκαν μέσα στην καπιταλιστική κρίση και που τώρα παίρνει παράταση για έναν ακόμη χρόνο.

Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από τις στρατηγικές της κεφαλαιοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να βγαίνει στη διεθνή τραπεζική πιάτσα σε αναζήτηση δανείων, όπως ακριβώς συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι τραπεζίτες θα συνεχίσουν να «ακουμπάνε» τα ομόλογα ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου στη συνέχεια να αντλήσουν τζάμπα χρήμα για να το διοχετεύσουν και προς τις άλλες μερίδες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το «πρόβλημά» τους με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γιγαντώθηκε μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και πυροδοτήθηκε από τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης που αποφάσισαν οι διάφοροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι. Οι συγκεκριμένες αξιολογήσεις είναι και κριτήριο αποδοχής ή απόρριψης των τίτλων από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Σε περίπτωση απόρριψης του «ενέχυρου», κλείνουν οι φτηνές γραμμές χρηματοδότησης τόσο για το κράτος όσο και για τις τράπεζες, που έτσι χάνουν πόντους ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον περίγυρό τους.

Το ιστορικό των ρυθμίσεων

Το ιστορικό των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων της περιόδου και της κρίσης που εκδηλώθηκε με αφορμή το «ελληνικό κρατικό χρέος» έχει ως εξής:

  • Μέχρι τον Οκτώβρη του 2008 η ΕΚΤ αποδεχόταν ομόλογα μέχρι μιας ορισμένης διαβάθμισης, τα οποία στην κλίμακα των «αξιολογητών» βαθμολογούνταν από Α μέχρι Α-
  • Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και για τη διευκόλυνση της κεφαλαιοκρατίας αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα κριτήριά τους αποδεχόμενοι και τίτλους χαμηλότερης διαβάθμισης (στην κλίμακα του Β μέχρι και ΒΒΒ-). Με βάση τα «έκτακτα μέτρα» δέχονταν για εγγύηση ακόμη και εταιρικά ομόλογα (χρέη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων).
  • Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων και την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος, όταν η ίδια το κρίνει αναγκαίο.
  • Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες «υποβαθμίσεις», τα κρατικά ομόλογα της χώρας βαθμολογούνται - ανάλογα με τον «αξιολογητή» - από την κλίμακα του Α μέχρι και κατηγορίες της κλίμακας Β.
  • Με βάση τα παραπάνω, τα κρατικά ομόλογα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα γίνονταν αποδεκτά ακόμη και σε περίπτωση που επανερχόταν το προ καπιταλιστικής κρίσης «σύστημα αξιολόγησης». Αν όμως και η «Moody's» προχωρούσε σε νέα υποβάθμιση - κάτι που θεωρούνταν πιθανό - και εφόσον η ΕΚΤ άλλαζε στο τέλος του 2010 τις απαιτήσεις της, τότε θα υπήρχε «πρόβλημα».
  • Με την προχτεσινή της απόφαση η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα ομόλογα με αξιολόγηση μέχρι και ΒΒΒ- και για το 2011, επεκτείνοντας τα «έκτακτα μέτρα» για έναν ακόμη χρόνο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Ζ. Κ. Τρισέ. Σύμφωνα με δηλώσεις άλλων στελεχών, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα επιβάλει κλιμακωτό επιτόκιο «ρίσκου» στους τίτλους που θα γίνονται αποδεκτοί. Οι κυβερνήσεις δηλαδή αδύναμων οικονομικά χωρών θα συνεχίζουν να δανείζονται με επιτόκια πολύ υψηλότερα από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.
Επιχαίρουν οι τραπεζίτες

Για τη διευκόλυνση τραπεζών και μονοπωλίων, η ΕΚΤ άνοιξε διάπλατα τους κρουνούς της τζάμπα χρηματοδότησης. Σήμερα, συνολικά στο ευρωσύστημα, τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται στο αστρονομικό 1 τρισ. ευρώ. Αν και επίσημα τίποτε άλλο δεν έχει γίνει γνωστό, οι ντόπιες τράπεζες μέχρι το τέλος του 2010 θα έπρεπε να επιστρέψουν περί τα 50 δισ. ευρώ, γεγονός που θα τους οδηγούσε σε απώλεια πόντων ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι η «εθνική μάχη» που κομπάζει ότι έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, είναι υπόθεση των τραπεζιτών και των άλλων μονοπωλίων, που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την απόσπαση μεριδίων από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, δήλωσε χτες «αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα δε θα κάνει χρήση της βοήθειας εκτιμώντας ότι η «λύση» που δόθηκε θα εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση για τις «τράπεζες και την οικονομία».

Από την πλευρά τους οι μεγαλοραντιέρηδες-«αξιολογητές» του οίκου «Moody'ς» σημειώνουν ότι μειώνεται ο κίνδυνος ρευστότητας για την Ελλάδα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας απόλυτα θετική την κοινή στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη κιόλας βδομάδα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγαίνει στις «αγορές» σε αναζήτηση και νέου δανείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ