Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ήταν αυτή που πήρε το ΚΚΕ με τη διοργάνωση του Διεθνούς Σεμιναρίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με θέμα: «Ο ρόλος των κομμουνιστών στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών» με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας. Αυτό επισημάνθηκε από πολλούς αντιπροσώπους από τα 26 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, που ήταν και η κεντρική εισηγήτρια. Επίσης συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και άλλα στελέχη από το Διατμηματικό Τμήμα της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Στο Σεμινάριο αναδείχτηκε η ταξική ουσία της γυναικείας ανισοτιμίας και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού που ξεπροβάλλει και μέσα από γυναικείο ζήτημα και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει ο ρόλος του κομμουνιστικού κινήματος στον αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, να ενισχυθεί η σύγκρουση του εργατικού λαϊκού κινήματος με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Από την πλούσια συζήτηση ήρθε η εμπειρία από την επίθεση του κεφαλαίου που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, τόσο στις πρώην σοσιαλιστικές, που πάρθηκαν πίσω σημαντικές κατακτήσεις, όσο και στις λεγόμενες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπου διευρύνεται η εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, οι αντιπροσωπείες ενέκριναν ψηφίσματα αλληλεγγύης προς τη Σοσιαλιστική Κούβα και τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα Κομμουνιστών της Κιργιζίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ