Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράσινο Ταμείο και πράσινες μπίζνες (ή κερδοφορία)

Πριν ένα μήνα περίπου παρουσιάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το σχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου». Το ονόμασε χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και τον Ειδικό Φορέα Δασών (ΕΦΔ), που και τα δύο είναι ΝΠΔΔ.

Το ΕΤΕΡΠΣ έχει απόθεμα σήμερα 260 εκατ. ευρώ, ακίνητη περιουσία που δεν ξέρουμε και κάθε χρόνο έχει έσοδα περίπου 30 εκατ. από πρόστιμα για αυθαίρετα, εισφορές για έκδοση αδειών οικοδομών, από τον ειδικό λογαριασμό που ήταν το λεγόμενο παλιά ΤΑΛΙΜ της βενζίνης, από τέλη μεταφοράς συντελεστή δόμησης, κ.ά.

Ο Ειδικός Φορέας Δασών έχει απόθεμα σήμερα 40 εκατ. ευρώ και μία ανυπολόγιστη ακίνητη περιουσία (εργοστάσια, ακίνητα σε όλη τη χώρα, μάλιστα πολλά στο Λεκανοπέδιο, στόλο αυτοκινήτων, κ.ά.), ενώ κάθε χρόνο έχει έσοδα 30 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο αυτού του ταμείου είναι η προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας. Δηλαδή, της χλωρίδας και της πανίδας.

Τα δύο αυτά ΝΠΔΔ θα ενοποιήσουν τα ταμεία τους (ρευστό) και θα εκχωρήσουν τη χρήση της ακίνητης περιουσίας τους σε ένα καινούριο, το Πράσινο Ταμείο. Μάλιστα, προτείνεται αυτό να έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο (όπως παλιά ο ΟΤΕ). Θα σχεδιάζει με εντολή του Συμβουλίου Πράσινης Πολιτικής (που θα συσταθεί) χρηματοδοτικά προγράμματα και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

Δικαιούχοι χρηματοδότησης θα είναι φορείς του δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες και ΟΤΑ), Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και σωματεία ή ενώσεις Νομικών και Φυσικών Προσώπων.

Το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, που θα δημιουργηθεί, θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής, ενώ το Πράσινο Ταμείο θα αποτελεί το μέσο για τη χρηματοδότησή της.

Προβλέπεται να συμμετέχουν στο «Πράσινο» Συμβούλιο εκπρόσωποι φορέων και ΜΚΟ, κ.ά., «προκειμένου να εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ανεξαρτησία», όπως ειπώθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος, για να συνεχίσει:

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στις επιδιώξεις μας για την προώθηση των αλλαγών που χρειάζονται, για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Με τη συγχώνευση των δύο ταμείων, για την ίδρυση του νέου Πράσινου Ταμείου, επιδιώκουμε, πρώτον, τη μόχλευση χρημάτων για το νέο αυτό ταμείο και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων με στόχο την επίτευξη της περιβαλλοντικής στρατηγικής».

Μέσα από αυτή την ενοποίηση ουσιαστικά θα δοθούν παχυλές οικονομικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο για πράσινη ανάπτυξη και υλοποιείται αυτό που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θα σφαγιαστούν οργανισμοί και πιθανώς και άνθρωποι» για να περιορίσει το κράτος τις δαπάνες του. Με αυτή τη μέθοδο υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του αφού:

1. Ιδιωτικοποιείται, ληστεύεται ο δημόσιος πλούτος, τα ταμεία του δημοσίου μετατρέπονται σε ΑΕ, εκχωρείται η ακίνητη περιουσία τους, θα τα διαχειρίζεται ένα συμβούλιο ουσιαστικά φορέων, ΜΚΟ, ιδιωτών. Τα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί που θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γρήγορα, αποτελεσματικά και στοχευμένα, στην κερδοφορία του κεφαλαίου στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Δεν υπερασπίζουμε την προηγούμενη διαχείριση, που προετοίμαζε τη σημερινή, αλλά είναι χειρότερη μορφή.

2. Οι εργαζόμενοι που είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά θα βρεθούν μετέωροι. Χάνουν τη μονιμότητα αφού οι θέσεις εργασίας τους δε θα υφίστανται (μείωση δημοσίων υπαλλήλων). Μερικοί θα πάνε στην ανεργία, άλλοι ίσως πάνε στο νέο ταμείο (πράσινο) με νέες, χειρότερες εργασιακές σχέσεις (προσωρινές, κακοπληρωμένες).

3. Απαξιώνεται το αντικείμενο που είχαν τα ταμεία, π.χ., στις υποχρεώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών ήταν, σύμφωνα με τον ν.3208/2003, η προστασία της διαχείρισης του δασικού και θηραματικού πλούτου και γενικότερα της άγριας πανίδας (διαχείριση δημόσιων δασών, αναδασώσεις, κλπ.). Ηδη σήμερα υπάρχουν αρκετές έγγραφες διαμαρτυρίες των Δασικών Υπηρεσιών, που αναφέρουν ότι αν και ο ΕΦΔ έχει διαθέσιμο ποσό 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο δε διατίθενται για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργικών δαπανών (πετρέλαιο, νερό και απολύμανση εγκαταστάσεων εκκοκκιστηρίου δασικών σπόρων, κ.ά.).

Τέτοιες συγχωνεύσεις (οργανισμών, ΝΠΔΔ, κ.ά.) θα γίνουν σε όλο το χώρο του δημοσίου, όπως έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, για να μειώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις αμοιβές τους (όπως λένε). Στην ουσία, για να ιδιωτικοποιήσουν το αντικείμενό τους και να μειώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πολλούς τρόπους και μέσα από την απαξίωση του δημόσιου πλούτου για να δοθεί ευκολότερα και φτηνότερα στον ιδιώτη. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι «φιλέτο» και συνεχώς απαξιώνονται. Αυτή η συνταγή εξάλλου ακολουθείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να τρέφεται και να μεγαλώνει η κερδοφορία της πλουτοκρατίας («Ολυμπιακή», ΟΣΕ, κ.ά.).

Με λίγα λόγια, δημιουργείται μεταξύ των άλλων εργαλείων για την «πράσινη ανάπτυξη» και πράσινη κερδοφορία των καπιταλιστών, που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ένα ακόμη, το Πράσινο Ταμείο. Ωστε στοχευμένα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, δίνοντας διέξοδο στην υπερσυσσώρευσή του με τις πράσινες μπίζνες και εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.

Στον αντίποδα της πράσινης κερδοφορίας του κεφαλαίου υπάρχει για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα η πράσινη φορολογία, η στυγνότερη εκμετάλλευση, η προσωρινή δουλειά, η νέα αφαίρεση των υπόλοιπων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Δεν είναι βέβαια μόνο στη χώρα μας. Σε αυτόν τον πράσινο μονόδρομο, της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, μας καλούν να βαδίσουμε ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε μάλιστα και την οικονομική κρίση.

Γι' αυτό είναι μονόδρομος ο λαϊκός ξεσηκωμός και αντεπίθεση που στόχο θα 'χει την ανατροπή του συστήματος που γεννά την κρίση και ενισχύει την εκμετάλλευση, την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.


Της
Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ*
*Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων προς «αξιοποίηση» τα σπρώχνει η κυβέρνηση(2022-07-08 00:00:00.0)
Μαζικά στο σφυρί 28 ακίνητα(2013-03-12 00:00:00.0)
Λάφυρο για μπίζνες όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία(2012-10-20 00:00:00.0)
Εργαλείο για νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος(2010-09-29 00:00:00.0)
Για το Εθνικό Κτηματολόγιο(2007-09-13 00:00:00.0)
Δάση προς... αξιοποίηση(1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ