Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ωρομίσθιος

Τα έχω χαμένα, έμεινα χωρίς μιλιά, γι' αυτό και γράφω, γράφω για να μην τρελαθώ, γράφω για να έχω την αίσθηση πως υπάρχω ακόμα κι έξω από τη φαντασία μου. Γράφω και καταγράφω - άρα ζω.

Ο παππούς, από τότε που έγινα δέκα χρονώ, με ζάλιζε με εκείνο το λατινικό ρητό: Αναπνέω άρα υπάρχω. Ε, να τώρα μπορεί να είναι υπερήφανος για μένα, τουλάχιστον γι' αυτό - ότι έμαθα καλά το μάθημά μου, και το κάνω πράξη.

Με λέγανε Δημητράκη. Οσο οι δικοί μου με φωνάζανε με το χαϊδευτικό μου, η ζωή μου ήταν ωραία, καλή και κυρίως απλή. Παιδική και αργότερα νεανική.

Ημουν ξέγνοιαστος. Επαιζα με τους φίλους μου παιχνίδια στον υπολογιστή, έστελνα ερωτικά SMS, έβλεπα και στα κρυφά καμιά τσόντα στο laptop - και, συνήθως, τα μεσημέρια της Κυριακής καθόμουν στο τραπέζι με όλη την πολυπληθή οικογένειά μου, κρυφοκοιτάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι το ρολόι μου. Βαριόμουνα σε βαθμό απελπιστικό. Μετά μπαίναμε στο Καγιέν μας για να πάμε βόλτα. Η μαμά μου, έχει δικό της αυτοκίνητο είναι ένα παλιό Πόλο του 2008... Τόσο παλιό!

«

Δέστε τη ζώνη ασφαλείας». Και τη δέναμε. Ημουν ασφαλής, έτσι νόμιζα. Ημουνα ασφαλής στο σπίτι μου, στο σχολείο μου, στο αυτοκίνητο του μπαμπά μου, στην Αθήνα, στην Ελλάδα, και γιατί όχι, ακόμη και στην Ευρώπη. Λίγα ταξίδια είχαμε κάνει η αδελφή μου κι εγώ: Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Λισαβόνα, Μαδρίτη, αρκετά δεν είναι; Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πάει, οι γονείς μου, όμως έχουν. Είναι κοσμοπολίτες.

Με λίγα λόγια, ήμουν ασφαλής, υγιής και αισιόδοξος για το μέλλον μου, το οποίο, φυσικά, και δε με είχε απασχολήσει ποτέ σοβαρά, αφού όλα έδειχναν ότι ήταν εξασφαλισμένο. Το όνειρο της γιαγιάς μου είναι να γίνω ποινικολόγος. Να αθωώνω κατηγορούμενους - έχει τη γνώμη ότι οι ποινικολόγοι υπερασπίζονται καλούς ανθρώπους.

Η μαμά μου επιμένει:

«Δημοσιογράφος της τηλεόρασης! Αυτό είναι επάγγελμα με αίγλη».

Καραγκιοζιλίκια, απαντά ο πατέρας της, ενώ ο δικός μου πατέρας είναι κολλημένος με τις επιχειρήσεις.

«Ο Δημητράκης θα πολιτευτεί. Εχει περισσότερα προσόντα απ' όλους αυτούς που μας διοικούν. Αλλωστε, έτσι αποκτάς χρήματα, αίγλη και εξουσία».

Ο παππούς δε συμφωνούσε, ενώ η αδελφή μου λέει σιγά:

«Να κάτσεις ήσυχος και να μη μεγαλώσεις ποτέ Δημητράκη μου, εγώ λέω να παραμείνουμε παιδιά»!

Οταν έφτανε η κουβέντα σε μένα ανέβαιναν οι τόνοι, άναβαν τα αίματα, άρχιζαν οι διαφωνίες για το μέλλον μου, βεβαίως... Κάτι απ' όλα αυτά θα γινόμουν κάποτε, φτάνει να διάλεγα.

Πριν από λίγες μέρες, όμως, έμαθα ότι η χώρα μου χρεοκόπησε, χρωστάει 58 δισεκατομμύρια ευρώ και ο πατέρας μου, επίσης χρωστάει. Το μεγάλο σπίτι που μένουμε δεν είναι πια δικό μας, ούτε το Καγιέν, τα παίρνει - λένε - η τράπεζα. Μέσα σε μια βδομάδα, η θεία Λιλή έχασε και τη δουλειά της και τον αρραβωνιαστικό της, ενώ η θεία Μαρία δεν έχασε τίποτε - αφού ούτε δουλειά είχε, ούτε αρραβωνιαστικό.

«Καιρός είναι να βρεις», της λένε.

«Μα αφού δεν ξέρω να κάνω τίποτε», απαντά απελπισμένα.

«Να πολιτευτείς», πετάει η μάνα μου, και τότε γίνεται το έλα να δεις.

Οσο για μένα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Από τη μια στιγμή στην άλλη μεγάλωσα. Από Δημητράκης έγινα Δημήτρης.

Ενα παιδί χωρίς μέλλον, χαμένο από χέρι. Ενας ανεπάγγελτος, το πολύ - πολύ ένας ωρομίσθιος! Ετσι ψιθυρίζουν. Η Νανά σπαράζει από το κλάμα. Φαίνεται ότι το ωρομίσθιος την τάραξε πιο πολύ και από το Καγιέν.

Σιγά μην ξέρει το βλήμα και από μάρκες αυτοκινήτων, μην τρελαθούμε τελείως.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ