Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κάθε λεπτό πεθαίνουν 3 παιδιά κάτω των 5 ετών από διάρροια!

Αιτία, η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό...

Εκατομμύρια παιδιά σε 60 χώρες του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό στα σχολεία τους, με πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες (σε πρωτοβάθμιο μόνο επίπεδο) να μη διαθέτουν επαρκή παροχή νερού, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα να μην έχουν εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Το μολυσμένο νερό, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής καθώς και η έλλειψη υγιεινής δεν βλάπτουν μόνο την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των παιδιών. Κοστίζουν και στη μόρφωσή τους. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά παιδιά διστάζουν να συνεχίσουν το σχολείο, αφού οι υπηρεσίες υγιεινής και νερού δεν το επιτρέπουν. Ιδιαίτερα τα κορίτσια, όταν οι τουαλέτες και οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν είναι κλειστές, καθαρές, ασφαλείς ή απλά δεν υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, μια χούφτα καπιταλιστές αντιμετωπίζουν το νερό σαν εμπόρευμα, προκειμένου να θησαυρίσουν οι επιχειρήσεις πολυεθνικών ομίλων, ενώ οι λαοί ζουν διαρκώς είτε με το φάσμα της λειψυδρίας, είτε πληρώνουν το νερό για χρυσάφι. Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται είναι να πεθαίνουν κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών από διάρροια, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

Αυτό μεταφράζεται δηλαδή σε θάνατο 3 παιδιών το λεπτό! Αν, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρχαν καλύτερες υπηρεσίες νερού και υγιεινής στα σχολεία, θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά ασθένειες που σχετίζονται με την υγιεινή ενώ, ταυτόχρονα, θα μειώνονταν οι 272 εκατομμύρια σχολικές μέρες που χάνονται συνολικά κάθε χρόνο για τον ίδιο λόγο.

Σήμερα, οι κάτοικοι πολλών πόλεων στον κόσμο πληρώνουν ακριβά το τίμημα αυτής της πολιτικής, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς νερού και το 65% της αμερικανικής θα ιδιωτικοποιηθούν μέχρι το 2015...

Και από αυτήν την πραγματικότητα αναδεικνύεται το άγριο πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το πρόσωπο του συστήματος που καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους και παιδιά να πεθαίνουν από την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στη φύση. Μόνο που το εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές με γνώμονα το κέρδος. Ετσι, μοιραία, όταν η επεξεργασία και ο καθαρισμός του νερού δεν τούς συμφέρει οικονομικά, αφήνουν ολόκληρους λαούς να ξεκληρίζονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ