Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Το σχολείο θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία

Κάλεσμα στα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών οργανωμένα να παλέψουν για τα δικαιώματά τους απευθύνει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της, μετά τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.

Θυμίζουμε ότι με το πολυνομοσχέδιο (την εισηγητική έκθεση του οποίου έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας) εισάγεται ένα νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών το οποίο αποτελεί το βασικό μοχλό υποταγής των εκπαιδευτικών στο «νέο» σχολείο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν το κύρος των κολεγίων, προαλείφουν νέες αντιδραστικές αλλαγές τόσο στα πανεπιστήμια με ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους και περιορισμό στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, όσο και στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ με μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα μέτρα για την εκπαίδευση.

Είναι αποπροσανατολιστική η κριτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχεται την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και την κατηγοριοποίηση.

Είναι αποπροσανατολισμός η συζήτηση που ανοίγει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για την κατάργηση της βάσης του 10. Η κατάργησή της δεν μπορεί καν να ανακουφίσει καθώς τα νέα μέτρα εντείνουν ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς.

Το σχολείο θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εταιρειών - επενδυτών, εφοδιάζοντας τους μαθητές με τις κατά παραγγελία δεξιότητες. Αυτό προωθεί η εισαγωγή στελεχών διοίκησης, managers, η αξιολόγηση με επιχειρηματικά κριτήρια.

Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται. Σπάει ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων. Το κάθε σχολείο διαμορφώνει "στόχους" και προγράμματα με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων - επενδυτών και τα "περιθώρια" των μαθητών - πελατών.

Το αντιδραστικό σχολείο κατά παραγγελία των επιχειρήσεων απαιτεί εκπαιδευτικούς που ενεργητικά θα αναζητούν πόρους, χορηγούς, με αποφασιστικότητα θα εφαρμόζουν τα αντιδραστικά προγράμματα της ΕΕ. Εκπαιδευτικούς πρόθυμους να κηρύττουν την υποταγή στα παιδιά των εργατών. Σε αυτά τα "προσόντα" θα δοκιμάζεται κάποιος για να γίνει εκπαιδευτικός, με αυτά τα κριτήρια θα αξιολογείται η παραμονή του στην τάξη και στο σχολείο.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών οργανωμένα να αντιπαλέψουν το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Οι αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση και στη ζωή απαιτούν τη σύγκρουση με τα μονοπώλια, την ανατροπή της εξουσία τους. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του σχεδιασμού της οικονομίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, ο δρόμος της εργατικής λαϊκής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ